Унгария няма да блокира решенията на НАТО за военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария няма да блокира решенията на НАТО за предоставяне на военна помощ за Украйна. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща.

Министър-председателят на Унгария също потвърди новината.

Новината идва на фона на предстояща среща на военните министри на НАТО, която предхожда срещата на върха на Алианса, която трябва да се проведе на 9 юли във Вашингтон. На нея се очаква идерите да се договорят за общи решения за помощта за Украйна и колективната отбрана на НАТО.

Вижте също Как Румен Радев се опитва да стане българския Виктор Орбан

След срещата си с Орбан Столтенберг каза, че Унгрия няма да блокира решенията за помощ за Киев, но също и че Будапеща няма да предоставя военна помощ или персонал.

„Унгария няма да участва в тези усилия на НАТО и аз приемам тази позиция“, каза Столтенберг. Той добави, че условията, за това как Унгария ще бъде изключена от общата помощ на НАТО са договорени, но не добави подробности. По думите му Унгария ще продължава да изпълнява останалите си задължения към алианса.

НАТО взема всички свои решения с консенсус, което означава съгласие на всички 32 страни членки за всички действия.

Унгария е най-близкият съюзник на Русия и Владимир Путин в рамките на ЕС и НАТО от началото на войната в Украйна. Будапеща многократно се противопоставяше на предоставянето на военна помощ и други средства за Киев.

Вижте също Възможен ли е завой във външната политика на България след изборите