Украйна осъди Русия в Страсбург за нарушаване на правата на човека в Крим

Архивна снимка на сградата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция

Русия е извършила множество нарушения на правата на човека в Крим, след като анексира полуострова през 2014 г. Това реши във вторник Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по дело, заведено от Украйна.

Новината идва на фона на продължаващата от февруари 2022 г. насам пълномащабна руска инвазия срещу Украйна. Осем години по-рано - през 2014 г., Русия анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Донбас.

Вижте също "Международната общност"? Как приключи животът на едно клише

Тогава Европейският съюз (ЕС), САЩ и редица международни организации признаха анексирането на Крим за незаконно и осъдиха действията на Русия. Западните страни наложиха и икономически санкции на Москва.

Украйна заведе иск срещу Русия за нарушаване на правата на човека в Крим през 2020 г. В него Киев описа системни преследвания от руска страна на украинци заради тяхното гражданство и политическите им позиции, ограничаване на употребата на украински език в училищата на полуострова, произволни обиски, нерегистрирани задържания и др.

Сега ЕСПЧ призна Русия за виновна по дълъг списък от нарушения на Европейската конвенция за правата на човека.

В Крим съдът е открил доказателства за нарушения на правото на живот, забраната на нечовешко или унизително отношение, свободата на вероизповедание и свободата за изразяване на мнение.

Делото е свързано и с твърдения на Украйна за модел на преследване на украинци в Крим заради техните политически позиции или дейността им в подкрепа на управляващите в Киев. Има данни, че това се случва предимно на анексирания полуостров, но и в други части на Украйна и Русия.

В решението на ЕСПЧ освен това е записано, че Русия трябва да предприеме възможно най-бързо мерки за безопасно връщане на затворници, прехвърлени от Крим в затвори на руска територия.

Русия отхвърли обвиненията, че е нарушавала правата на човека и е осъществявала политическо преследване в Крим.

Съдът в Страсбург уточни, че делото не се отнася до това дали анексирането на Крим е било законно, или не, съгласно международното право. Институцията обаче е взела предвид засиленото военно присъствие на Русия на територията на полуострова в началото на 2014 г.

Крим е прехвърлен от Русия на Украйна още през 1954 г., с решение на тогавашното съветско управление.

През февруари 2014 г. въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци започнаха да превземат правителствени сгради, летище, фериботен пункт и други важни обекти в Крим.

Първоначално Москва не признаваше, че мъжете са войници от руската армия. Впоследствие руският президент Владимир Путин каза, че това са руски военни.

Русия отрича анексирането на полуострова и вместо това го нарича „възстановяване на историческата справедливост“.

В Крим се намират Черноморският флот на Русия, военновъздушни бази, командни и контролни центрове, оръжейни складове и други. От полуострова Русия редовно изстрелва дронове и ракети към Южна Украйна като част от продължаващата война.

ЕСПЧ е правораздавателната институция на Съвета на Европа. През март 2022 г. Русия беше изключена от Съвета на Европа. По-късно през същата година Москва денонсира Европейската конвенция за правата на човека.

Вижте също "Ще ги изтласкаме". Как новите ракети ATACMS могат да неутрализират руското надмощие в Крим