Русия твърди, че Украйна е влязла на нейна територия. Путин свика съвещание

Къща, разрушена при обстрела на град Суджа в Курска област, 6 август 2024 г.

Украинските войски са навлезли във вторник в пограничните райони на Курска област в Русия и са се укрепили там, твърди Москва. В сряда руското министерство на отбраната каза, че продължават усилията те да бъдат изтласкани. Украйна не потвърждава официално информацията.

Според различни източници един или два батальона на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са навлезли на територията на Курска област. Президентът на Русия Владимир Путин свика заседание с участието на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб, директора на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и секретаря на Съвета за сигурност.

Новината идва на фона на месеци застой на фронта, на който Украйна удържа позициите си в защитата на териториите си след пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. Преди дни украинските военновъздушни сили получиха първите изтребители F-16, които се очаква да бъдат от ключово значение в защитата на страната.

Вижте също Изгубихте ли от поглед войната в Украйна? Ето какво става там

"Въздушните удари, ракетните войски, артилерийският огън и активните действия на подразделенията, защитаващи държавната граница в Курска област попречиха на противника да напредне дълбоко в руска територия", пише в сводката на министерството на отбраната на Русия в сряда.

Руското министерство на отбраната твърди, че е разгромило ВСУ в районите на Басовка, Журавка, Юнаковка, Беловиди, Кияница, Корчаковка, Нова Сеч, Павловка и Городище в Сумска област.

Москва твърди, че са унищожени десетки украински бронирани машини, сред тях танкове. В същото време провоенни руски и украински телеграм канали показват кадри с унищожени руски танкове. Няма независимо потвърждение на тези информации.

Министерството добавя, че "операцията по унищожаване на формированията на ВСУ продължава".

Путин свика шефовете на военните и службите за сигурност

Владимир Путин нарече пробива на ВСУ в Курска област "мащабна провокация".

"Както знаете, киевският режим предприе поредната мащабна провокация: той обстрелва безразборно с различни видове оръжия, включително ракети, цивилни сгради, жилищни домове и линейки", казва Путин в изявление, публикувано в Телеграм в канала на Кремъл.

Той каза, че е възложил на първия заместник министър-председател Денис Мантуров координацията на необходимата помощ на хората от региона.

По информация на Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, руските войници са отблъснали украинската атака срещу Суджа и са убити трима руски цивилни. Снимката е от Суджа, 6 август 2024 г.

Путин свика заседание "относно ситуацията в Курска област" с участието на министъра на отбраната Андрей Белоусов, началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, директора на ФСБ Александър Бортников и секретаря на Съвета за сигурност Сергей Шойгу.

Герасимов, твърди Путин, се намира в един от пунктовете за оперативен контрол. Той докладва за ситуацията край Курск чрез видеовръзка.

Началникът на Генералния щаб съобщи, че във вторник части на ВСУ с численост до 1000 души "са преминали в настъпление, за да завземат участък от територията на Сужанския район". По думите му настъплението на украинските военни навътре в територията на Русия в Курска област е било спряно.

Той твърди, че загубите на ВСУ възлизат на 315 души, от които поне 100 убити, а останалите са ранени. Също така той казва, че са унищожени 54 броя бронирана техника, включително седем танка.

"Операцията ще завърши с разгром на противника и достигане на държавната граница", завършва доклада Герасимов.

Какво твърди Москва

По информация на провоенния телевизионен канал "Рыбарь", близък до руското Министерство на отбраната, украинските военни са завзели селата Николаево-Дарино, Свердликово и Дарино в Суджанския район на Курска област (Дарино е най-отдалеченото от украинската граница - на четири километра).

Покажете още

Твърди се също, че украинските войски са се опитали да поемат контрола над магистралата Рилск-Суджа. Също така, според "Рыбарь", украинските военни са напреднали към западното предградие на Суджа - Гончаровка (на 8 км от границата), където по непотвърдени данни, се водят боеве. Освен това сражения се водят и в пограничното стопанство Олешня.

Според "Рыбарь" украинските войски са превзели газоизмервателната станция в Суджа, която се използва за транзитиране на газ за Европа през Украйна. Тя се намира на 500 метра от границата в близост до контролно-пропускателния пункт "Суджа". Не е известно дали украинците са успели да превземат контролно-пропускателния пункт. Телеграм канала "Военкори" пише, че граничарите все още се отбраняват там.

Провоенният руски канал "Два майора", който е критичен към руското министерство на отбраната, съобщи в сряда сутринта, че украинските военни са в селищата Дарийно, Свердлике, Гоголевка и Гончаровка и че са поели контрола над руските опорни пунктове в Олешне.

Съобщава се още, че украинските военни минират магистралата Суджа-Белица. "Два майора" пише, че украинските сили "не могат да бъдат изтласкани от окупираната територия", град Суджа "практически е евакуиран".

Според канала през нощта на вторник срещу сряда руски военни самолети и дронове са нанесли удари по настъпващите украински войски край град Суджа. Каналът също така твърди, че "съдейки по открити източници", ширината на фронта в Курска област е 10-11 км, като украинците са напреднали на 10 км западно от Суджа.

Според различни съобщения един или два батальона на ВСУ са в Курска област. Според "Рыбарь" общо до 400 войници са навлезли на територията на областта, като още до две хиляди са съсредоточени по границата. Провоенният телеграфен канал "Архангел спецназа Z" твърди, че през нощта украинските военни са вкарали в бой до два батальона (т.е. до 800 души), които настъпват към Суджа.

И двете страни са претърпели загуби в оборудването. В украински телеграм канали бяха разпространени снимки, на които се твърди, че се виждат два руски танка и хеликоптер Ка-52, унищожени от украинските сили. Близкият до украинското министерство на отбраната проект DeepState разпространи снимка на два танка, за които се твърди, че са унищожени на входа на град Суджа.

Ръководителят на Курска област Алексей Смирнов каза в понеделник, че областта "геройски устоява на атаките на украинските нацисти" и че всички служби за спешна помощ са поставени в повишена готовност. Той призова гражданите да попълнят запасите от донорска кръв в местните болници.

Вижте също Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент