Тя не се ръкува с опонентка от Русия и получи наказание. Сега Олга Харлан взе квота за Олимпиадата

Олга Харлан

Тя печели двубоя, но не продължава в състезанието. Дисквалифицирана е, защото не е стиснала ръката на опонентката си от Русия. Въпросът за украинската състезателка Олга Харлан е как да го направи, когато в в същия момент Русия обстрелва родината ѝ.

Украинската състезателка Олга Харлан се изправя в двубой с представителката на Русия Анна Смирнова на Световното първенство по фехтовка. Докато те се състезават, родината на Харлан се отбранява от руска военна агресия. В същия ден руски ракетни атаки са нанесли щети и са убили хора в черноморското пристанище Одеса и в Източна Украйна.

Украинската състезателка печели двубоя, но накрая е дисквалифицирана от състезанието. Причината е, че отказва да се ръкува с опонентката си след мача.

“Не исках да стисна ръката на тази атлетка и последвах сърцето си”, пише тя в социалните мрежи. Вместо това тя оставя сабята си насочена напред и надолу, предлагайки двете да докоснат остриетата си.

Двубоят между Олга Харлан и Анна Смирнова

Ръкостискането с опонента след двубой е задължително във фехтовката. На това основание Смирнова подава жалба срещу поведението на Харлан, а Международната федерация по фехтовка решава да дисквалифицира украинската състезателка.

Това решение предизвика множество критики. Съветникът в украинското президентство Михайло Подоляк го нарече “абсолютно срамно”. Украинската федерация по фехтовка го обжалва. Спористи изразиха солидарност с Харлан.

В петък обаче Международният олимпийски комитет (МОК) гарантира квота за Харлан на Олимпийските игри в Париж, а Международната федерация по фехтовка отмени решението си и разреши на украинската състезателка да се яви в отборната надпревара на Световното в Милано.

Развръзката дойде за Олга Харлан, но въпросите около участието на руски спортисти в световни състезания остават.

Двубоят

32-годишната Олга Харлан е четирикратна световна шампионка и олимпийска медалистка. Тя се състезава на Световното първенство по фехтовка в Милано, Италия, и иска да спечели квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Двубоят ѝ с руската представителка Анна Смирнова е в четвъртък, 27 юли. Тя се състезава на Световното под неутрален флаг, защото участието на Русия в това и редица други спортни състезания е забранено.

Олга Харлан побеждава в двубоя с резултат 15 на 7. След края на мача, когато според правилата трябва да се ръкува с опонентката си обаче, украинската състезателка отказва. Вместо това тя оставя сабята си насочена напред и надолу, предлагайки двете да докоснат остриетата си.

Смирнова обаче отказва и в продължение на половин час не напуска арената. Накрая тя подава жалба срещу Харлан, а Международната федерация по фехтовка решава да дисквалифицира украинската състезателка.

Олга Харлан отказва да се ръкува с Анна Смирнова

“Когато чух, че искат да ме дисквалифицират, това ме уби, крещях от болка”, написа след мача Харлан. “Мисля, че разбирам, както всеки друг в този свят, в един разумен свят, че правилата трябва да се променят, защото светът се променя”, добави тя.

До началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. начело на Международната федерация по фехтовка беше руският олигарх Алишер Усманов, който е обект на санкции от ЕС и САЩ. Той се оттегли в началото на март миналата година и неговото място беше заето от Емануел Катсиадакис от Гърция.

Тази федерация никога няма да се промени.

“Тази федерация никога няма да се промени”, каза Харлан след случая от 27 юли.

“Във всеки случай не знам дали ще съм още жива, ако това се случи.”

Реакциите

Украинската федерация по фехтовка веднага обжалва решението за дисквалифицирането на Харлан. Председателят ѝ Михайло Илияшев изрази подкрепа за украинската състезателка и призова за бързо разглеждане на жалбата, така че тя да може да участва в отборната надпревара на Световното.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк нарече решението за дисквалифицирането на Харлан “абсолютно срамно”.

Той публикува снимка на опонентката на украинската състезателка Анна Смирнова от Русия, която показва знака на победата, използван често в подкрепа на руската армия, с мъж с шапка с цветовете на руското знаме и дрехи, които приличат на войнишко облекло. Не е ясно кога е направена снимката, но според Подоляк тя показва, че руската състезателка “открито подкрепя руската армия, кояти убива украинци и унищожава нашите градове”.

В подкрепа на Харлан се изказаха и украински спортисти. Сред тях беше тенисистката Елина Свитолина, която по-рано отказа да се ръкuва с беларуска състезателка по време на турнира Уимбълдън по-рано този месец. Футболните клубове Динамо (Киев) и Шахтьор (Донецк) също изразиха солидарност със състезателката по фехтовка.

В първата си реакция по случая Международният олимпийски комитет (МОК) призова международните федерации да подхождат внимателно в ситуации с украински състезатели и руски атлети, състезаващите под неутрален флаг.

Русия и Беларус получиха забрана да участват в редица международни спортни състезания заради войната срещу Украйна, която Русия започна, а Беларус подпомага. Руски и беларуски атлети, които не носят национални знаци обаче са допускани до някои състезания, включително до Световното първенство по фехтовка.

Развръзката

Развръзката на случая с Олга Харлан дойде в петък с решение на МОК, огласено от украинския министър на спорта Вадим Гутцайт. Съгласно решението Харлан получава квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

“Като се има предвид вашата уникална ситуация, МОК ще ви отпусне допълнително място на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., в случай че не успеете да се класирате през оставащия период”, се казва в писмото, подписано от президента на МОК Томас Бах.

В него се изразява “пълна солидарност с украинските атлети и олимпийската общност на Украйна”.

По-късно Международната федерация по фехтовка отмени наказанието на Харлан и ѝ разреши да продължи участието си в отборната надпревара на Световното първенство в Милано.

Вижте също Шоуто свърши. Как руските култура и спорт останаха изолирани

Русия изгуби правата си да участва в международни състезания заради допинг скандал, който избухна през 2015 г. Тогава редица институции, включително руското правителство, бяха обвинени, че са прикривали злоупотреба със забранени вещества по време Олимпийските игри в Сочи. Русия не беше допусната до игрите в Рио и Пьонгчанг, но нейни състезатели все пак взеха участие под неутрален флаг.

През декември 2019 г. Световната антидопингова агенция (WADA) извади Русия от предстоящите събития в световния спорт за период от четири години.

Санкциите срещу Русия бяха затегнати след инвазията в Украйна, която започна през февруари 2022 г. - точно четири дни след края на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Въпреки това Международният олимпийски комитет допусна руски и беларуски атлети да се състезават в спортни състезания под неутрален флаг.

Окончателното решение дали руски и беларуски състезатели ще бъдат допуснати да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г. предстои. Украйна заплаши, че ако това се случи, ще бойкотира игрите.

Вижте също Карате през лятото. Защо Украйна бойкотира състезание в руския комплекс "Камчия"