Настъплението в Курска област цели създаване на буферна зона с Русия, твърди Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски, 26 юни 2024 г.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинската операция в Курска област цели създаването на буферна зона за предотвратяване на по-нататъшни руски атаки през границата, съобщи Асошиейтед прес в неделя вечерта.

Вижте също Разрушени сгради, бягащи хора. Как изглежда офанзивата на Украйна в Русия

Новината идва близо две седмици след началото на изненадващата украинска офанзива в руската територия. Преди дни съветникът на Зеленски Михайло Подоляк посочи и друга цел на настъплението - да накара Русия да започне честни преговори с Киев.

По-рано Зеленски каза, че действията на украинската армия целят защита на съседната украинска Сумска област, която е под постоянен руски обстрел.

"Сега основната ни задача в отбранителните операции е да намалим колкото е възможно повече военния потенциал на Русия и да предприемем максимални контраофанзивни действия. Това включва създаване на буферна зона на територията на агресора - с нашата операция в Курска област", каза Зеленски в неделя в ежедневното си вечерно обръщение.

Тази седмица Украйна унищожи ключов мост в Курска област и нанесе удар по още един мост наблизо. От началото на изненадващата офанзива украинските сили завладяха десетки населени места на територия от над 1000 кв. км. Досега бойните действия се водеха на териториятa на Украйна, а Киев успяваше да удря по Русия основно с дронове.

Руският президент Владимир Путин постави под въпрос това какви преговори може води с украинската страната и обвини украинските сили, че изпълнява действия, каквито Русия извършва от вече две години и половина в Украйна като удари срещу цивилни цели и инфраструктура.

Украйна настоява, че единствената възможност за прекратяване на огъня и сключване на мир е изтеглянето на всички руски войски от нейната територия.

Вижте също Битката на Украйна за руския Курск. Какъв е ефектът