България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна

Министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи в петък, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна.

Той говори пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги в алианса.

Новината идва на фона на продължаващата вече трета година непредизвикана инвазия на Русия в Украйна, в рамките на която Русия окупира части от четири украински области. България предостави на няколко пъти военна помощ за Киев с решения на Народното събрание. Срещу нея се противопоставят няколко политически сили, както и президентът Румен Радев.

"В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили (...) За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси", каза той.

България има решения на две правителства и на Народното събрание за изпращане на военна помощ на Украйна. През април парламентът одобри и финансова помощ за Украйна в размер на 60 хиляди евро в рамките на 4-годишна програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По-рано през годината София предостави и военна техника на Киев.

Президентът Радев и партиите "Възраждане" и БСП се обявяват против изпращането на военна помощ и разпространяват невярното твърдение, че това е начин за въвличане на България във войната.

В петък руският президент Владимир Путин каза, че би прекратил войната окончателно, ако Украйна се откаже изцяло от окупираните до момента територии, включително и незаконно анексирания полуостров Крим, както и ако се откаже от бъдещо членство в НАТО.

Думите му дойдоха ден преди началото на мирната конференция в Швейцария, на която се очаква Украйна и Запада да излязат с общи условия, при които Киев може да преговаря за мир с Москва.

Според Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България от 2021 г. "голяма част от въоръжението и бойната техника са морално и физически остарели, с изтекъл или изтичащ ресурс на експлоатация".

Почти цялото въоръжение на България е съветско и е произведено преди 1990 г. Според доклада това прави страната зависима от Русия за ремонт и поддръжка на военна техника, което от своя страна е проблем за националната сигурност.

Вижте също "Могат да се използват". Как Украйна модернизира дарените от България бойни машини