Русия атакува на североизток. Украйна евакуира цивилни

Към 12 май Украйна е евакуирала повече от 4000 души от североизточната Харковска област.

Най-високопоставеният военен командир на Украйна каза, че силите му не са позволили на руските войски да пробият отбраната. В същото време в североизточната част на страната продължава мащабната евакуация на цивилни.

Новината идва два дни, след като руските войски се опитаха да открият нов фронт, пробивайки украинските линии в Харковска област. Киев твърди, че е отблъснал атаката, въпреки че боевете продължават.

Вижте също "Имаме олово във вените". Възходът на украинския рап като саундтрак на войната

"Опитите на руските нашественици да пробият отбраната ни са спрени", написа генерал-полковник Олександър Сирски в Телеграм в неделя.

Той повтори предупрежденията от Киев за тежката ситуация, пред която е изправена Украйна, тъй като Русия засилва настъпателните усилия в североизточната Харковска област и източната Донецка област.

По думите на Сирски Русия атакува фронта на няколко места с цел да навлезе дълбоко в украинска територия.

"Ситуацията е трудна, но силите на Украйна правят всичко възможно, за да удържат отбранителните линии и позиции и да нанесат поражения на противника", каза Сирски.

Над 4000 души са евакуирани от райони, където "има заплаха за живота и здравето на цивилното население", каза в неделя губернаторът на Харковска област Олег Синегубов. По думите му руските сили обстрелват цивилното население.

В петък Русия започна нова атака в региона. В събота руските сили казаха, че са превзели пет села, в неделя - още четири.

"От днес броят на масираните артилерийски и въздушни удари се е увеличил. Вовчанск, Липци и всички точки на северната граница са под вражески огън почти денонощно", каза Синегубов и добави, че "ситуацията е сложна". Граничният украински град Вовчанск се намира на изток от Харков и се превърна в централната точка на най-новата руска офанзива.

Украйна каза, че се бори за контрол в засегнатите райони и изглежда е отвърнала на удара с удари в самата Русия.

Руски официални лица съобщиха в неделя, че шест души са загинали и 20 са ранени, след като отломки от свалена ракета "Точка-У", изстреляна от Украйна, са попаднали в жилищен блок в Белгород. Градът е руска областна столица и се намира близо до границата с Харковска област.

В неделя местните власти в руския Волгоград съобщиха, че атака на украински дрон е предизвикала пожар в петролна рафинерия.

Във вечерното си видеообръщение в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че ситуацията в източната Донецка област е "особено напрегната".

Вижте също Как руски изтребители продължават да използват западни технологични части въпреки санкциите