Зеленски съобщи за десетки загинали при руска атака по хранителен магазин в Харковска област

Разрушенията след удара по село Гроза

Руските войски са атакували с ракети магазин за хранителни стоки в Купянския район на Харковска област, загинали са десетки хора - по последни данни най-малко 50, съобщиха украинските власти.

Първи за това съобщи следобяд в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram, като в този момент по негови данни жертвите бяха 47 души.

Началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов уточни, че руските войски са ударили с ракета магазин и близко кафене в село Гроза. То се намира на около 20 км от фронтовата линия.

"Сред загиналите има и 6-годишно момче. Шестима души, сред които и едно дете, са ранени", написа той в социалната мрежа.

Оцеляла жена сред телата на убити

Ако броят на загиналите бъде потвърден, той ще бъде един от най-високите в резултат на единичен удар във войната на Русия в Украйна.

Новата руска атака се случва, докато Зеленски в Гранада, Испания, за среща на Европейската политическа общност, в която участва и българският премиер Николай Денков.

"Брутално руско престъпление. Руският терор трябва да бъде спрян. Всеки, който помага на Русия да заобиколи санкциите, е престъпник. Всеки, който досега подкрепя Русия, подкрепя злото", написа Зеленски.

По думите му "Русия се нуждае от тези и подобни терористични атаки само за едно: да превърне геноцидната си агресия в нова норма за целия свят". Президентът благодари на всеки лидер и нация, които подкрепят Украйна в защита на живота.

Москва все още не е коментирала обстрела. Руското командване отрича да нанася удари по граждански цели, като твърди, че поразява само военни цели.

Вижте също Контраофанзивата продължава. Украйна съобщи, че напредва на юг и задържа позиции на изток