След удара по детска болница. САЩ и НАТО засилват помощта за отбрана на Украйна, ООН заседава

Майки прегръщат децата си, пациенти на ударената от руска ракета детска болница в Киев, 8 юли 2024 г.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради руското ракетно нападение срещу детската болница "Охматдит" в Киев. Съединените щати и съюзниците им от НАТО ще обявят нови мерки за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Това обявиха във вторник президентът на САЩ Джо Байдън и ООН след масираната руска ракетна атака над украински градове в понеделник. Руските военни изстреляха около 40 ракети от различен тип по Киев, Днепър, Кривий Риг, Покровск, Славянск и Краматорск. Нападението е най-кървавото от началото на годината. В него загинаха общо 38 души, ранени са 190, около 100 от тях са в болница.

В столицата Киев беше поразена една от най-големите детски болници в Европа, няколко жилищни сгради, детски градини, родилен дом, колеж, бизнес център. Загиналите в столицата са 27, сред които и четири деца.

В болницата "Охматдит" са лекувани деца със сериозни заболявания като рак и болести на бъбреците, там е имало близо 670 деца пациенти и около хиляда души персонал по време на атаката.

Всички пациенти са прехвърлени в други болници. Спасителите продължават да разчистват отломките в търсене на хора под развалините.

Украинските власти обвиняват Русия в целенасочен удар по детската болница. Русия отрича това. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза във вторник, че болницата е била поразена от украинска ракета за противовъздушна отбрана. Това каза по-рано и руското министерство на отбраната, без да посочва доказателства.

Службата за сигурност на Украйна каза, че разполага с доказателства, че става въпрос за руска крилата ракета Х-101. Във вторник тя представи снимки от част от ракетен двигател, намерена на мястото на трагедията. Анализът на траекторията и на естеството на причинените разрушения доказва, че ракетата е била насочена право към болницата, каза Службата за сигурност на Украйна.

Според анализ на ООН смъртоносният удар по детската болница е резултат от пряко попадение на руска ракета.

"Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", каза ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел.

Тя добави, че екипът ѝ, който в понеделник е посетил мястото на инцидента, не може да излезе с категорично заключение, но че ракетата, изглежда, е била изстреляна от Русия.

Решения в подкрепа на Украйна

Съветът за сигурност на ООН обяви, че във вторник ще разгледа последиците от руските удари. Заседанието е свикано по искане на Великобритания, Франция, Еквадор, Словения и САЩ. В понеделник и Володимир Зеленски поиска да се свика срещата.

Заседанието ще се проведе въпреки изявленията на Русия, която пое председателството на съвета от 1 юли, че Украйна не е включена в дневния ред на нейното председателство. Русия е сред постоянните членки на Съвета и ротационен председател, тя може да налага вето на всяко от решенията му.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди руските удари по детската болница, като ги нарече "особено шокиращи".

"Ударите по цивилни граждани и граждански обекти са забранени от международното хуманитарно право. Всякакви подобни атаки са неприемливи и трябва да бъдат прекратени незабавно, каза говорителят на Гутериш Стефан Дужарич.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече смъртоносните атаки "ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия". В началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон той обеща нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Войната на Москва срещу Киев ще е една от най-важните теми на срещата.

Въпросът за това колко твърди гаранции трябва да се дадат на Украйна за бъдещото ѝ членство в НАТО се превърна в основна тема на дискусиите между 32-те членки на организацията преди срещата на върха. САЩ и Германия се противопоставят на приемането на Украйна в алианса през тази година поради опасения от ескалация на конфликта.

В предварителния проект на общото изявление на членовете на НАТО след срещата пътят на Украйна за присъединяване към алианса е наречен "необратим". В същото време не се посочваше срок за евентуално присъединяване, пише CNN, като цитира три информирани източника.

Вижте също Куче без зъби. Може ли Съветът за сигурност на ООН да излезе от задънена улица