Волгин покани Митрофанова в БНР. Украинското посолство го обвини в грубо нарушение на стандартите

Петър Волгин, Елеонора Митрофанова, колаж

Украинското посолство в България изпрати в петък до медиите позиция, в която осъжда предстоящото гостуване на руската посланичка Елеонора Митрофанова в ефира на БНР в събота.

Новината идва, след като в четвъртък на Фейсбук страницата на предаването на БНР "Политически НЕкоректно" беше публикувано съобщение, че Митрофанова ще бъде гост на водещия Петър Волгин, който е обвиняван в разпросраняване на дезинформация и прокремълски тези.

По-рано през годината той беше определен като говорител на руската пропаганда от бюлетин на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) заедно с Мартин Карбовски.

В прессъобщението си украинското посолство "изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение" във връзка с предстоящото интервю.

"Предоставяне от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката", пишат от посолството.

То също е получило покана за участие в предаването, която определя като "опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности". От посолството добавят, че в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение", тъй като от 2014 г. Русия извършва брутална въоръжена агресия срещу Украйна.

Вижте също Кой повтаря тезите на Путин за Украйна в България

Посолството също така е изпратило официално обръщение до парламента и отговорните институции с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването.

По-късно в петък от пресцентъра на ДПС публикуваха позиция на председателя на парламентарната група на партията Делян Пеевски, който поиска СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират и осъди участието на Митрофанова като "груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България".

На 24 февруари 2022 г. Русия започна непредизвикана пълномащабна инвазия в Украйна. Европейският съюз, в това число и България, осъди действията на Кремъл и наложи безпрецедентни санкции на Русия, включително забрани редица руски телевизии, разпространяващи тезите на Кремъл.

Според бюлетина на ФХСИ руската пропаганда в българските медии онлайн се е увеличила над три пъти през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Доклад на Центъра за изследване на демокрацията, посветен на медийното влияние на Кремъл в Европа показа как руски дезинформационни твърдения като това, че Русия е стожер на традиционните ценности, жертва на исторически фалшификации и на нечестни търговски практики се срещат в проруски медии в България, които са пряко или косвено под влиянието на Москва.

Вижте също "Украйна не съществува" и други измислици. Как можем да се борим с лъжите