Законова забрана. Украинската православна църква има 9 месеца, за да скъса връзките с Москва

Участници в Архиерейския събор на Украинската православна църква, проведен в Митрополитския дом в катедралата "Света София" в Киев, 24 май 2022 г.

Върховната Рада на Украйна прие във вторник на второ четене Закон за забрана на религиозни организации, свързани с Руската православна църква. За такава се смята Украинската православна църква (УПЦ), която е подчинена на Московската патриаршия.

В закона е записан 9-месечен срок, в който религиозните организации, заподозрени във връзки с Москва, ще могат да ги прекъснат, преди да бъдат забранени.

Гласуването става 10 месеца след приемането на законопроекта на първо четене - през октомври 2023 г. В Украйна има два клона на православната църква.

Вижте също "Жреческа колегия на диктатора Путин". Как български свещеници са били изгонени от руската църква

УПЦ се отдели от Московската патриаршия, но продължава да се смята за свързана с нея. Православната църква на Украйна е автокефална, тоест независима. Миналата година тя съобщи, че занапред ще следва Новоюлианския календар и ще отбелязва Рождество на 25 декември, за разлика то Русия, която го чества на 7 януари по стария Юлиански календар.

На този фон новоизбрания български патриарх Даниил поздрави преди няколко дни Киевския митрополит Онуфрий за 10-годишнината от избирането му. Именно той ръководи Украинската православна църква, смяната за все още свързана с Москва.

Предстоятел на Православната църква на Украйна е митрополит Епифаний. В началото на юли той призова Даниил да осъди престъпленията на Русия в Украйна, но това така и не се случи.

Приемането на закона беше подкрепено на второ четене във вторник от 265 членове на Радата срещу 29 "против". След изтичането на 9-месечния срок религиозните организации ще подлежат на проверка за връзки с Москва от Държавната служба на Украйна за етнополитика и свобода на съвестта. Забраната ще може да се обжалва пред съда.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски спомена в едно от редовните си видеообръщения законодателни инициативи, които укрепват по-специално "духовната независимост".

Your browser doesn’t support HTML5

Да цитираш Митрофанова. Кой е патриарх Даниил