Украйна предложи на Турция зърнен коридор в Черно море без участието на Русия

Украйна и в момента изнася зърно през териториалните води на Румъния, България и Турция

Украйна официално предложи на Турция създаването на морски коридор в Черно море, през който да се пренася зърно без участието на Русия в него. Това каза украинският посланик в Турция Васил Боднар пред CNN.

През юли Русия обяви, че спира участието си в постигнатата година по-рано със съдействието на ООН сделка за износ на украинско зърно. Решението на Москва предизвика сериозно напрежение в района на Черно море, а руски кораб стреля предупредително срещу цивилен плавателен съд в средата на август.

Предложението на Киев идва дни, след като темата беше една от основните по време на срещата между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Москва. След нея турският държавен глава каза, че руският му колега е поставил две условия за подновяването на сделката за износ - осигуряване на трансфер на средствата от продажбите по договорите, и застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното.

Пред CNN Боднар каза, че в следващите дни се очаква Анкара и Киев да обсъдят предложението в рамките на общото събрание на ООН. Той подчерта, че кораби, които пренасят зърно, вече преминават през териториалните води на Румъния, България и Турция без да бъдат ограничавани.

Основното искане на Путин за осигуряване на трансфер на средства е всъщност искане за връщането на руски банки към системата за разплащания SWIFT. Русия беше изключена от системата като санкция срещу нападението ѝ срещу Украйна. В продължение на месеци Москва твърдеше, че това ще доведе до повече загуби за Запада, както и че има своя собствена, по-добра система.

След като се изтегли от сделката през юли Русия започна чести атаки срещу украински пристанища, които се използват за износ на зърно.

Вижте също Какво значи отказът на Русия от сделката с украинско зърно