Украинска ракета е причинала удар с 15 жертви в Донбас преди дни, сочи разследване на Ню Йорк Таймс

Изгорели шасита на автомобили се виждат на мястото на ракетен удар в Костянтинивка, Донецка област, Украйна, 6 септември 2023 г.

Погрешно изстреляна украинска ракета е причинала удара в град Костянтинивка в Донецка област на 6 септември, при който загинаха най-малко 15 жертви. Това се твърди в разследване на Ню Йорк Таймс, публикувано в понеделник.

Ракетата падна над оживен пазар в града, който се намира близо до фронтовата линия край Бахмут. Тогава украинските власти казаха, че става въпрос за руска атака.

Според разследването на Ню Йорк Таймс обаче ударът най-вероятно е резултат от повреда при изстрелването на ракета на украинската противовъздушна отбрана от система "Бук". Журналистите стигат до този извод, след като анализират фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на свидетели и публикации в социалните мрежи.

Според авторите ракетата, паднала на пазара в Костянтинивка в 14:04 ч. на 6 септември, е била изстреляна няколко минути по-рано от позиции близо до друг град, контролиран от украинските власти в Донецка област - Дружкивка.

„Репортерите на Times, които посетиха обекта, видяха следи от скорошна военна употреба, включително окопи, ями за боклук и широки следи, съответстващи на голямо военно превозно средство", посочват авторите на разследването, като добавят, че на мястото са намерени и следи от горене, което е ключов индикатор, че от тази позиция са били изстрелвани ракети.

Това се потвърждава и от свидетелски разкази.

Освен това доказателствата, събрани на пазара в Костянтинивка, сочат, че ракетата е дошла от северозапад, тоест от контролирана от Украйна територия. Това, според медията, се вижда и на кадрите от охранителна камера, достъпни от момента на експлозията.

При удара загинаха най-малко 15 души, а други 30 бяха ранени. Часове след него президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия за атаката, а Москва отрече.

До момента украинските власти не са коментирали разследването на Ню Йорк Таймс.

Откакто започна инвазията си, Русия многократно и систематично атакува цивилни цели в Украйна. В Костянтинивка през април руските сили обстреляха къщи и детска градина. Тогава шестима души загинаха.

Вижте също Русия насочва атаките към украински селскостопански обекти