Украйна продължава настъплението в Русия, твърди организация. Москва евакуира нов окръг

Украински бойни машини преминават през границата към Русия. Снимката е от 10 август.

Силите на Украйна продължават настъплението си в Курска област, макар и с по-бавно темпо. В същото време руските войски са започнали да копаят окопи. Това пише американския Институт за изследване на войната.

Новината идва, след като 6 август украински сили изненадващо навлязоха на Руска територия и впоследствие завладяха десетки населени места на територия над 1000 кв. км. Това дойде след две години и половина война, през които, с дребни изключения, бойните действия се водеха на териториятa на Украйна, а Киев успяваше да удря по Русия основно с дронове.

Вижте също Битката на Украйна за руския Курск. Какъв е ефектът

От американския институт цитират руски микроблогъри, според които темпото на пробива на украинските сили като цяло се е забавило, но те все пак са постигнали малък напредък.

Сателитни снимки показват, че руската армия е изкопала окопи и противотанкови ровове, които се намират на юг от ключови пътни връзки в Курска област.

„Това навежда на мисълта, че руското военно командване е обезпокоено от евентуално бързо украинско механизирано настъпление в северната част на региона“, коментира институтът.

В същото време Русия продължава евакуацията на хиляди хора от Курската област. Тя е концентрирана в Глушковия окръг, каза губернаторът на Курска област Алексей Смирнов. Окръгът директно граничи с Украйна и има население от около 20 000 души.

В сряда Киев обяви, че украинските сили са напреднали с допълнителни между един и два километра навътре в територията на Русия, както и че силите на Москва са били окончателно прочистени от граничния град Суджа.

Украинските войски започнаха изненадващата си атака миналия вторник, като навлязоха до 30 км навътре в Русия. Москва нападна Украйна през февруари 2022 г., като оттогава води пълномащабна война срещу страната.

Вижте също Как и защо Украйна влезе в Русия