Три минути: Украйна има изтребители F-16. В общината продават постове. Защо няма хеликоптери за пожарите

Симон Байлс (със сребен медал) и Джордан Чайлс (с бронз) позират заедно с победителката във финала на земя в турнира по спортната гимнастика на Олимпиадата в Париж Ребека Андраде от Бразилия.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Рая Назарян отказа да е служебен премиер
  • Търговия с постове в Столичната община
  • България все по-малко вярва в закона и демокрацията

„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев. Предстоят нови предсрочни парламентарни избори, като най-близката възможна дата за тях е 6 октомври, но е възможно президентът да отложи с няколко дни насрочването и то да е за 13 октомври.

Радев се срещна с председателката на парламента Рая Назарян от ГЕРБ, която е сред потенциалните възможности за номинация на служебен премиер. Назарян каза, че не желае да заема поста, защото според нея „ярки политически фигури няма да допринесат за добрия тон и диалог между партиите в предизборната кампания“.

Освен Назарян варианти за служебен премиер са настоящият човек на поста – Димитър Главчев, който изрази готовност да продължи да управлява, и още няколко души, всичко от които отказаха на Радев преди няколко месеца.

Корупция в общината и без хеликоптери за пожарите

Над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столичната община, паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и тарифа за купуване на директорски пост. Това показва новото видео "Властелините на пръстта" на неправителствената организация Антикорупционен фонд. Как се търгуват постове? Не пропускайте това разследване.

През последните седмици България е обхваната от пожари. Хеликоптери и самолети пристигат от различни европейски държави, за да помагат в гасенето им. Това се налага, защото страната не може да се справи сама. Българските вертолети са само два и дори не са специализирани за борба с огън. Защо? Павела Костова дава отговорите.

Проблеми има и в правителствения Авиоотряд 28. Там за шеф е назначен бивш бодигард на Бойко Борисов, разказват колегите от Медиапул.

Украйна вече има свои F-16

Украинските Военновъздушни сили (ВВС) получиха първите изтребители F-16, които се очаква да бъдат от ключово значение в защитата на страната от руските сили. Самолетите бяха представени от президента Володимир Зеленски.

В същото време най-малко един изтребител СУ-34 и складове за боеприпаси бяха унищожени при украински удар по руската военна база Морозовск в Ростовска област. Тя се намира на над 260 км. от фронта.

Генералният щаб на Украйна съобщи за тежки боеве с руските сили. Най-силно армиите на Москва настъпват по Покровското направление.

Израел уби нов член на Хамас

Високопоставен кадър на правителството на палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа е убит при израелски удар в анклава в неделя. Става въпрос за Абдел Фатах аз-Зариай, за когото израелската армия твърди, че е приживе е бил министър на икономиката и е бил замесен във военни дейности.

Временното правителство на Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна. Причината е изявление на украинското разузнаване, с което според малийските власти Киев е признал участието си в атака на бунтовници, при която в края на юли бяха убити десетки наемници на руската частна военна компания "Вагнер" и малийски войници.

Няколко препоръки

Русия си върна убийци, шпиони и измамници, които се намираха в западни затвори. Това стана в рамките на размяна на пленници в края на миналата седмица. За да пусне на свобода руски опозиционери, Москва поиска да ѝ предадат няколко души, сред които и убиец с доживотна присъда в Германия. Кои са хората, които си върна Русия, вижте тук.

В Арктика Русия задминава НАТО, като има с една трета повече военни бази, отколкото всички членове на евроатлантическия военен съюз взети заедно. Какво прави алиансът по въпроса? Не пропускайте това видео.

През последните 5 години в България относително бързо расте групата на хората, за които основни ценности на Европейския съюз като фундаментални права, върховенство на закона и демокрация, не са нещо особено важно. Това гласи допитване на Евробарометър, пише Петър Карабоев в Дневник.

Държавата продължава да не търси дългосрочно решение за обновяването на над 60 000 многофамилни жилищни сгради и един милион еднофамилни. Един милиард лв. за саниране могат да се окажат пропуснати, пише Рая Лечева от Капитал.

Човек на деня

Той постига първите си големи успехи в бокса като представител на Куба. Най-ценният му медал обаче ще е за България, след като си гарантира отличие от Олимпиадата в Париж. Хавиер Ибаниес е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев