След Курск следва Липецк. На 300 км от Украйна гори военно летище

Мястото на пожара в руска военна база до Липецк, установен от системите на NASA FIRMS на 9 август 2024.

До руския град Липецк гори военно летище, съобщиха руските власти. Мястото се намира на около 300 км от границите на Украйна. Летището е пламнало, след като Киев е изстрелял множество дронове, предизвикали пожар в близката военна база и нейните складове с боеприпаси. Ударът се определя като широкомащабна атака с дронове в международните агенции.

Вижте също Украйна удари 13 важни петролни рафинерии в Русия. Какъв е ефектът

Пожарът е установен от спътниците на NASA. От тези данни става ясно, че Украйна е нанесла удар по Липецкия авиоцентър - структурно подразделение на Военно-космическите сили на Русия. По официални данни то се занимава с обучение на пилоти и инженери, а освен това разработва методи за бойно приложение на авиацията.

Украинската армия съобщи, че е извършила атаката, като е ударила "складове с управляеми авиобомби и редица други обекти в района на летището".

Това е вторият опит на Киев да нанесе поражения на това място. На 17 декември 2023 г. беше съобщено, че върху летището са паднали отломки от дрон.

Преди да започне пълномащабната фаза на руската инвазия, през декември 2021 г. руското Министерство на отбраната беше съобщило, че Липецкият авиоцентър е получил нови бомбардировачи СУ-34, пише Радио Свобода.

Новините идват три дни след като Украйна навлезе в руската Курска област с около 1000 военни, танкове, бронирани превозни средства и артилерия.

Липецк, където гори летището и военната база с боеприпаси, е център на Липецка област на Русия, която граничи с Курска област.

Вижте също Русия твърди, че Украйна е влязла на нейна територия. Путин свика съвещание

Появяват се и данни за атаки в други райони на Русия и незаконно анексирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров. Украинският новинарски портал Kyiv Independent съобщи, че през нощта срещу петък е имало тежки експлозии и пожари в руския град Рилск в Курска област, позовавайки се на проруски канали в Телеграм.

Областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков пък съобщи за атака на украински дронове и там. Според него руската противовъздушна отбрана е свалила 29 дрона, атаката е причинила материални щети, но няма пострадали. За атака с дронове по въздух и море срещу Севастопол съобщава и губернаторът на Крим Михаил Развожаев.

Вижте също Изгубихте ли от поглед войната в Украйна? Ето какво става там