Израел атакува около 600 цели в Северна Газа

Снимка, направена от южния израелски град Сдерот, показва дим, който се издига по време на израелските бомбардировки на Ивицата Газа на 29 октомври 2023 г.

Палестинците, останали в Северна Газа, съобщават за ожесточени въздушни и артилерийски удари в понеделник, пише Ройтерс. Това се случва, след като в неделя Израел обяви навлизането на войната във втория ѝ етап.

По-късно израелските военновъздушни сили съобщиха, че през последния ден са атакували около 600 цели.

Израел обяви война на обявената от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни за терористична организация Хамас, след като на 7 октомври нейни членове извършиха масирано нападение срещу цивилни израелци. Бяха убити 1400 души, а над 200 бяха отвлечени.

Рано сутринта в понеделник по информация на палестинци в северната част на Газа е започнала израелска атака. Ден по-рано Израел предупреди цивилното население на Газа да се премести на юг.

Израелските въздушни удари са засегнали райони в близост до болниците "Шифа" и "Ал Кудс" в град Газа, пише Ройтерс. Междувременно палестински бойци са влезли в сблъсък с израелските сили в граничен район в южната част на анклава, съобщават палестинските медии.

По информация на израелските военновъздушни сили една от поразените цели е била "в района на университета "Ал-Азхар". Според тях от там е щяла да бъде изстреляна противотанкова ракета. Също така се казва, че са били атакувани "оръжейни складове и скривалища на бойци на Хамас, както и противотанкови позиции".

Държавният университет "Ал-Азхар" се намира в близост до центъра на град Газа.

Според Ройтерс израелските войски са подкрепени и от танкове. Ден по-рано Израел публикува снимки на танкове нa брега на Газа, като така сигнализира за намеренията си да навлезе в анклава. Пред информационната агенция АФП свидетели са съобщили, че танкове са навлезли в квартал Зайтун в южните покрайнини на град Газа.

Междувременно преговорите между Израел и Хамас, водени с посредничеството на Катар, продължават. Това съобщава за Ройтерс неназован източник.

Според него Хамас иска петдневна хуманитарна пауза в операциите на Израел, за да позволи навлизането на помощи и гориво в Газа в замяна на освобождаването на всички цивилни заложници.

Обсадената Ивица Газа, управлявана от Хамас, е под над триседмични израелски бомбардировки, след като подкрепяните от Иран членове на Хамас извършиха масови убийства в Южен Израел.

Хамас държи над 200 заложници в Ивицата Газа, като според Израел много от тях притежават чуждестранни паспорти. Групировката заплашва да убие някои от заложниците. Четирима от тях вече бяха освободени. По-рано Израел се зарече да унищожи Хамас.

Your browser doesn’t support HTML5

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт