"То просто светеше". Росица, Юри и Анна, които създават две училища в село Голяма Желязна

Анна Българанова, Росица Мутафчиева и Юри Стайков от Шарена задруга

Те са трима приятели, които имат мечта да реновират старо училище. Когато това става факт обаче, проектът им постепенно се разширява. Така тримата вдъхват нов живот на цяло село.

"Този, който отваря училище, затваря затвор."

Виктор Юго

Казват, че те са трима ентусиасти с хубава идея – да дадат нов живот на едно старо училище в село Голяма Желязна. Но Анна Българанова, Росица Мутафчиева и Юри Стайков не само са пълни с ентусиазъм, те имат важна и благородна цел – да възродят района в Голяма Желязна, като създадат цял училищен комплекс. И тяхната идея следва своя логичен път към пълно реализиране.

Идеята

"Всъщност идеята да възобновим такава стара сграда я има много преди да намерим училището (в Голяма Желязна – бел. ред.). Но беше като приказка, мечта", казва Юри Стайков. Той и неговите съмишленици Росица Мутафчиева, която е и негова съпруга, и Анна Българанова, обикалят България, докато не попадат на старото изоставено училище в село Голяма Желязна.

Росица Мутафчиева разказва, че преди няколко години се изгубват на това място и случайно попадат на училището. "То просто светеше", казва тя.

Училището в село Голяма Желязна

След като го откриват, започват усърдно да работят за своята цел, а именно – да го направят свое, да го реновират и превърнат в училище за занаяти. Постепенно обаче идеята се променя, а мащабът на техния замисъл става все по-голям.

Решават в проекта си да включат, освен сградата на училището, още старата пекарна и банята в селото, и да направят Международно кулинарно училище и Занаятчийско училище. Създават Асоциация "Шарена задруга" през 2021 г. с цел да популяризират проекта и да събират дарения за неговото осъществяване. Постепенно екипът им се разраства и все повече хора се включват в начинанието.

"Шарена задруга"

Зад "Шарена задруга" стоят Юри Стайков, Росица Мутафчиева, Анна Българанова - хора с различни професии и занимания, и много техни съмишленици.

Анна Българанова

Анна Българанова е собственик и главен изпълнителен директор на ABU Design Studio, един от създателите на първото българско безплатно списание - "19 минути". Художествен директор на изложби в Националния исторически музей, Музея на София и много други.

Росица Мутафчиева

Росица Мутафчиевa e собственик и главен изпълнителен директор на успешна автомобилна корпорация. Доктор и доцент по източноазиатски изследвания.

Юри Стайков

Юри Стайков е собственик и главен изпълнителен директор на Panic Studio. Съосновател на Асоциация "SEVEN", известна с множество проекти в областта на "Младото европейско кино". Основател на фестивала за късометражно кино Filmini.

Хора с различни професии, които разделят времето си между работата си, семействата си и проекта "Шарена задруга".

Старото училище и бъдещото Международно кулинарно училище

Старото училище в село Голяма Желязна

Изграждането на училището в село Голяма Желязна започва преди повече от 90 години със средства и труда на хората от селото. Според разказите на местните цар Борис Трети случайно минава покрай новостроящата се сграда и решава да подкрепи инициативата.

Така училището в село Голяма Желязна отваря врати някъде около 1930-32 г. под патронажа на царя. То работи в продължение на 74 години и официално е затворено през 2006 г. Изоставено е до 2021 г., когато екипът на Асоциация "Шарена задруга" го открива и се заема с възраждането му.

Проектът за превръщане на старото училище в Голяма Желязна в Кулинарна академия

Старото училище в селото ще бъде изцяло ремонтирано и реновирано, за да се превърне в Международно училище за кулинарни изкуства. В това начинание "Шарена задруга" си сътрудничи със световноизвестната кулинарна академия Феранди Париж (FERRANDI Paris), както и с местни кулинарни специалисти.

Проектът за кухнята в новата Кулинарна академия

"Имаме партньорско споразумение с Феранди. И кулинарното училище ще бъде под шапката на Феранди. В него ще се преподава по тяхната програма и учащите или курсистите ще получават диплома от Феранди", разказва Юри Стайков.

Проектът за ресторант с новата Кулинарна академия

Старата пекарна или новото училище за занаяти

Сградата на старата пекарна, която се намира малко по-нагоре по пътя от училището в Голяма Желязна, ще се превърне в ново Занаятчийско училище, специализирано в областта на дървообработване, текстил и керамика.

Старата пекарна в Голяма Желязна

Идеята на екипа на "Шарена задруга" е през цялата година там да се провеждат работилници и майсторски курсове по дърворезба, скулптура, реставрация и рециклиране на мебели, иконопис, тъкане, плъстене, везане, изработване на фолклорни носии, керамика, грънчарство и азулежу (декориране чрез цветни керамични и теракотни плочки, което води началото си от арабския свят, но е много характерно за архитектурата в Португалия – бел. ред.).

Проектът за сградата на Занаятчийското училище

Обучението

Росица, Юри и Анна казват, че обучението, както в Международното кулинарно училище, така и в Занаятчийското училище, ще бъде осъществявано чрез модулни курсове. Завършилите ще имат международен сертификат, удостоверяващ техните умения. Ще бъдат приемани учащи се от цял свят. Преподавателите също ще бъдат от различни държави и от различни градове в България. За тази цел екипът на "Шарена задруга" предвижда и изграждането на къща за преподавателите в района на училищата, както и общежитие за курсистите.

Проектът за библиотека в бъдещата Кулинарна академия

В двете учебни заведения ще могат да учат между 80 и 100 човека на възраст между 18 и 100 години, казват от "Шарена задруга".

Проектът за реновираното училище в Голяма Желязна

Кога проектът ще стане реалност

През март тази година започнаха строителните и реставрационни дейности по сградите на бъдещото Международно кулинарно училище и Занаятчийско училище. Росица, Юри и Анна планират училищата да бъдат завършени до края на 2025 или началото на 2026 г. и през 2026 г. двете учебни заведения да отворят врати за ученици от цял свят.

Роси, Анна и Юри при започването на строителните дейности по проекта през март 2024 г.

Разположението

Село Голяма Желязна се намира на брега на язовир Сопот, в община Троян. Селото се споменава за първи път в османски документ, който доказва съществуването му като самостоятелно селище от 1479 г. под името Железна.

Представянето на проекта в село Голяма Желязна

За да запознае хората в околността със своя проект, екипът на "Шарена задруга" организира събитието "Обратно на училище" – ден, в който кани жителите на селото в двора на старото училище. Това се случва на 30 септември 2023 г.

Ученик за един ден

"Решихме да върнем живота в училището в село Голяма Желязна за един ден, за да покажем на хората, а и на себе си, как би изглеждало то, когато Шарена Фабрика отвори врати. Училището наистина оживя! Цял ден над 500 гости участваха в работилниците, подготвени от нашите всеотдайни занаятчии и опитаха всички вкусотии от майсторите готвачи", пишат на своята Фейсбук страница от "Шарена задруга" след това събитие.

Обратно на училище, 30 септември 2023 г. в село Голяма Желязна

Бъдещето на училищата в Голяма Желязна

Екипът на "Шарена задруга" устойчиво вярва, инвестира и работи, за да осъществи своята идея, която първоначално започва като приказка. Всички те се надяват, че приказката ще има щастлив… не край, а развръзка. За тях създаването на такъв образователен център е не еднократна цел, а създаване на устойчив бизнес модел. Който се надяват първо да се случи. А после защо не и да се повтори.

Старото училище в село Голяма Желязна

В разказа ни поне няколко пъти сте попаднали на думата "случайно". Всъщност няма нищо случайно в реализирането на една такава идея. Нужни са вяра, план, средства, много работа и хора, които желаят не да затварят, а да отварят прозорци към бъдещето.

В старото училище в Голяма Желязна

Можете да научите повече и да подкрепите проекта на "Шарена задруга", като посетите тяхната Фейсбук страница.