Намерено е тялото на пилота на изчезналия хеликоптер. Версиите за инцидента са три

Снимката е илюстративна.

Намерено е тялото на пилота от изчезналия хеликоптер, съобщи МВР в петък вечерта.

Хеликоптерът беше обявен за изчезнал по-рано през деня, като последни е бил засечен край село Гърмен преди това. Той е от гражданската авиация и е пръскал срещу вредители. Разследващите работят по три версии за изчезването му.

Летателният апарат и тялото са открити на 1-2 км от селото, в пропаст, дълбока около 50 метра, каза за БТА кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов.

„Като че ли се е ударил в дърво или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, каза Пингов. По негови думи теренът е изключително труднодостъпен.

В търсенето са участвали доброволци, сред които кметът, над 20 пожарникари, екипи на Планинската спасителна служба към БЧК, както и вертолет „Кугар“ от военновъздушните сили. Търсещите са получили информация за локацията на джипиеса на хеликоптера в петък следобед.

Хеликоптерът е излетял в петък сутринта от Гърмен, за да се върне в базата в Пловдив. Няколко часа по-късно обаче е загубена връзка с него.

В интервю за бТВ Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“, каза, че най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката, във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета.

Втората вероятна причина е технически отказ на двигател или на системите за управление, а третата е влошено здравословно състояние на пилота след излитането.

Повече информация се очаква, след като се направи пълен оглед на мястото. По думите на Хинков този тип летателни средства нямат черна кутия.

Вижте също "Не е за всеки там долу". Сърцатите български пещерняци, които спасяват хора