"По-силен и по-сигурен". Ердоган внесе в парламента протокола за членство на Швеция в НАТО

Реджеп Ердоган налагаше вето на Швеция почти година и половина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа и внесе за разглеждане в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТО, съобщиха от турското президентство в профила си в социалната мрежа Екс.

Така Ердоган отбелязва важна стъпка към кандидатурата на страната за членство в алианса. Турция отлагаше ратифицирането, защото според нея Стокхолм е бил твърде мек към кюрдските въоръжени групи, които Турция смята за терористи. Всички 31 страни членки на НАТО трябва да одобрят кандидатурата на Швеция. Турция и Унгария са единствените две, които все още не са го направили.

Все още не е насрочено гласуване на протокола, внесен от Ердоган, в Меджилиса - турския парламент. Съгласно процедурата документът първоначално ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще бъде внесен за гласуване от целия парламент.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Това стана, след като Стокхолм обеща да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ. Процедурата обаче беше задвижена едва сега.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон приветства внасянето на протокола за членство на Швеция в НАТО.

"Радвам се да чуя, че турският президент Ердоган е внесъл в парламента документите, необходими за ратификация. Сега остава парламентът да се занимае с въпроса", каза той и добави, че "с нетърпение очакват да станат членове на НАТО".

И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че се надява много скоро Швеция да бъде приета в алианса, предаде Ройтерс.

"Приветствам изпращането в парламента на Турция на протокола за присъединяване. Очаквам с нетърпение много скоро да посрещнем Швеция като пълноправен съюзник в НАТО. Това ще направи целия алианс по-силен и по-сигурен", допълни той.

Столтенберг изрази надежда, че дискутирането и гласуването в турския парламент ще бъде бързо.

Вашингтон също каза, че се надява Швеция възможно най-скоро да се присъедини към алианса. САЩ приветстват решението на Турция да внесе в парламента протокола, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Това решение беше взето от Ердоган след 17 месеца на блокаж от страна на Турция по въпроса за членството на Швеция.

Your browser doesn’t support HTML5

"Да защитим всеки гражданин". НАТО подобрява отбраната на държавите по източния фланг