"Терористична атака" в Турция. Има ранени и убити

Дим се издига, докато спасителни екипи и полицаи са пред сградата на Турската аерокосмическа индустрия в покрайнините на Анкара, Турция, сряда, 23 октомври 2024 г.

Извършена е атака срещу централата на Турската аерокосмическа индустрия в Анкара. Това съобщи турското правителство в сряда, цитирано от Ройтерс. Към 19 часа има четирима загинали и 14 ранени. Министърът на вътрешните работи Али Ерликая определи това като "терористична атака".

Засега нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Ерликая съобщи, че двама от нападателите са били убити и добави, че трима от ранените са в критично състояние. По-рано телевизионните оператори показаха кадри, на които се вижда как въоръжени нападатели влизат в сградата на Турската аерокосмическа индустрия (TUSAŞ).

Вижте също Почина най-големият противник на Ердоган. Кой беше Фетхуллах Гюлен

Големият взрив е станал пред сградата на TUSAŞ в 16 часа в сряда, на фона на съобщения, че в близост до нея се е чула и стрелба. Местна телевизия съобщи, че има „продължаваща заложническа ситуация“, без да дава повече подробности. По-късно Ерликая също спомена заложници.

„Беше извършено терористично нападение срещу съоръженията на TUSAŞ в Анкара, Кахраманказан. За съжаление, след нападението имаме заложници и ранени хора“, каза Ерликая в публикация в социалните мрежи.

По-късно той съобщи, че двама нападатели са били "неутрализирани" при нападението.

На място вече има линейки и хеликоптери.

TUSAŞ е най-големият авиокосмически производител в Турция, който в момента произвежда бойни и граждански хеликоптери. Там се разработва и първият изтребител на страната - KAAN.

TUSAŞ е собственост на Фондацията на турските въоръжени сили и на правителството, като в него работят над 10 000 души.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте осъди нападението и каза, че алиансът ще подкрепи своя съюзник Турция. Делегацията на Европейския съюз в Турция също осъди нападението.

Същевременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Русия, където участва в срещата на върха на БРИКС. Той осъди нападението и също го нарече "терористична атака".

Вижте също "Широката" коалиция на Пеевски. Как изборите събраха на едно място полиция и ъндърграунд