"Втори слой". Какво знаем за тунелите в Ивицата Газа, в които се крие Хамас

Офицер от израелската армия прави обиколка с журналисти на границата между Израел и Газа, петък, 25 юли 2014 г., в тунел, за който се предполага, че е използван от палестински бойци за нападения срещу Израел.

Те са трудни за откриване и опасни за премахване, но израелските сили са решени да ги унищожат. Какво знаем за мрежата от тунели под Ивицата Газа, която Хамас използва за прикритие и превъоръжаване?

Ивицата Газа има два "слоя" според Израелските отбранителни сили. На първия живеят цивилните. Вторият е обитаван от членовете на Хамас - паравоенната палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и десетки други държави.

На 7 октомври тя нападна Израел в най-мащабната си атака досега, а Израел обяви пълномащабна война и се закани да унищожи групировката. За целта израелските сили са се прицелили в подземната мрежа от тунели и бункери под Ивицата Газа.

Снимката от 2018 г. показва израелски офицер, който върви към входа на тунел от израелската страна на границата с Ивицата Газа. Според Израел той е прокопан от групировката "Ислямски джихад" и води до южния израелски кибуц Кисуфим. Израел унищожава тунела в края на годината.

През последните десетилетия тя е била използвана за контрабанда откъм Египет, за транспорт, комуникации и за нахлувания в Израел. Днес израелските военни смятат, че бойците на Хамас се укриват в подземята на Ивицата Газа.

Колко е голяма мрежата

Общата дължина и броят на тунелите под Ивицата Газа са неизвестни. Според местни жители, цитирани от Ройтерс, между Газа и Египет са прокарани близо 2500 подземни коридора, след като Хамас поема контрола над територията, а Израел въвежда блокада по границата през 2007 г.

Покажете още

Ивицата Газа е дълга 41 км и широка 10 км, като границата с Египет е дълга 12 км. Според доклад на ООН от 2015 г. между 2007 и 2013 г. под границата са прокарани над 1532 тунела, за да се смекчи въздействието на блокадата, като скоро след това са затворени.

Според тунелни работници в Газа, цитирани от Ройтерс, през 2015 г. вече са останали по-малко от 20 търговски тунела. "Никой не може и не желае да каже колко тунела за оръжие са останали - тайна, която се пази от Хамас и други въоръжени групировки, които за последен път водиха война с Израел през 2014 г.", пише тогава агенцията.

На тази снимка от 2016 г. палестинец върви в тунел, използван за военни упражнения по време на изложба на оръжия в младежки летен лагер, управляван от Хамас, в град Газа.

Тунелите обичайно се копаят до 30 м под повърхността на земята, а входовете им са скрити в къщи, джамии, училища и обществени сгради.

Хамас е използвала тунели и за да нахлува в Израел. Не е ясно дали това се е случило и при последната ѝ атака на 7 октомври, тъй като преди две години Израел инсталира технология за засичане на тунели по границата си с Ивицата Газа.

Откога съществуват тунелите

Смята се, че едно от местата с най-голяма концентрация на тунели е град Рафах, който е разделен на две части - на египетска земя и на територията на Ивицата Газа. Нешънъл Джиографик пише, че тунелите под Рафах съществуват още от началото на 80-те години на миналия век, след като през 1979 г. е подписан египетско-израелският мирен договор, с който градът е разделен на две.

За какво се използват

Първоначално тунелите се строят с една основна цел - контрабанда на стоки. През подземната мрежа в Ивицата Газа са вкарвани гориво, газ, строителни материали, селскостопански продукти, животни, луксозни стоки и оръжия.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула

По-късно, когато през 2006 г. Хамас поема властта над Ивицата Газа, членовете на групировката започват да използват тунелите и за военни цели, а контрабандата се засилва, след като през 2007 г. Израел въвежда блокада, за да ограничи вноса на оръжия. Египет също въвежда контрол по границата си с Ивицата.

Тогава десетки хиляди палестинци започват да работят по изграждането и поддържането на подземни тунели. Според репортажа на Нешънъл Джиографик, който е публикуван през 2014 г., подземната мрежа е толкова развита по това време, че две трети от стоките на територията са били внесени през тунели.

Палестински боец от Бригадите на националната съпротива, въоръженото крило на Демократичния фронт за освобождение на Палестина, излиза от тунел по време на церемония по дипломиране в Рафах, в южната част на Ивицата Газа, на 4 ноември 2016 г.

Махер Ал-Табба, икономист от Газа, казва пред Ройтерс година по-рано, че стоките, влезли през тунелите, са 30 %, а тунелните работници твърдят, че 80 % от храната, продавана в Газа, идва през подземната мрежа.

Освен че носят приходи, тунелите могат да бъдат и разход за палестинци. Израелските военни обвиняват Хамас, че е отклонила хуманиратна помощ в размер на милиони долари, за да ги построи.

През годините членовете на Хамас са използвали подземната мрежа, за да съхраняват оръжия, да се укриват и да общуват, да вкарват заложници в Ивицата Газа, да подготвят и извършват нападения над Израел.

През 2013 г. например израелските военни откриват тунел, дълъг 1,7 км, под границата с Ивицата Газа, използван при атаки. По-рано - през 2006 г., Хамас използва подобен тунел, за да нападне Израел и да отвлече израелския войник Гилад Шалит. Това предизвиква масово обществено недоволство в Израел, а Шалит е освободен пет години по-късно в замяна на над 1000 палестински затворници.

Как са направени

Д-р Дафне Ришмонд-Барак, експерт по подземни войни, казва пред Би Би Си, че под Ивицата Газа има два основни вида тунели. Тези, които минават под границата в Израел, обикновено нямат почти никакви укрепителни съоръжения и са създадени единствено с цел нахлуване на израелска територия.

Палестински контрабандист се моли в тунел между Египет и Ивицата Газа в Рафах, южната част на Ивицата Газа, неделя, 15 ноември 2009 г.

"Тунелите вътре в Газа са различни, защото Хамас ги използва редовно. Вероятно в тях е по-удобно да се пребивава за по-дълъг период от време. Определено са оборудвани за по-дълго и продължително присъствие", казва д-р Ришмонд-Барак.

По нейни думи лидерите на групировката се крият в тунелите, където са разположени командни и контролни центрове. Също така ги използват и като транспортни и комуникационни линии, оборудвани са с електричество, осветление и железопътни релси и позволяват по-дълъг и безопасен престой.

Експертът казва също, че Хамас изглежда е "усъвършенствала изкуството" на изграждането на тунели и воденето на война през последните години, като е научила много, наблюдавайки тактиката на сирийските бунтовници в Алепо в Сирия и джихадистките бойци от групировката "Ислямска държава" (ИД) в Мосул, Ирак.

Може ли Израел да ги унищожи

Израел нееднократно е атакувал тунели на Хамас. Пред окончателното отстраняване на цялата подземна мрежа обаче стоят много пречки.

Израелски войници влизат в тунел, открит близо до границата между Израел и Ивицата Газа, 13 октомври 2013 г.

Една от тях е, че в подземията може да има заложени експлозиви, които да бъдат взривени при влизането на чужди военни. При въздушни атаки са застрашени сградите, в които се намират изходите на тунела. Д-р Ришмонд-Барак допуска също Хамас да използва тунелите за жив щит, като постави заложници в тях.

Колин Кларк, директор в консултантска компания за сигурност, казва за Би Би Си, че израелците биха могли да ограничат рисковете, като изпратят дронове в тунелите, за да ги картографират и да идентифицират капани.

За да ограничи поне изграждането на бъдещи тунели под границата, Израел разработи технология за откриване на такива. Тел Авив съобщи през 2014 г., че успешно е тествана такава система, която работи с помощта на комбинация от сензори и специални предаватели за локализиране.

През 2021 г. беше завършена инсталацията, която значително затруднява създаването на тунели под границата, макар че според д-р Ришмонд-Барак винаги съществува малка възможност това да се случи.

Израелски войници охраняват укрепената бариера за сигурност по границата между Израел и Газа малко след завършването ѝ през 2021 г.

Бариерата е дълга 65 км и се простира по цялата граница на Израел с Ивицата Газа. Състои се от надземна метална ограда, оръжия с дистанционно управление и подземна бетонна бариера, на която са инсталирани сензорите.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула