"Притеснително". Заподозреният за заплахите срещу съдия Цариградска е изчезнал

Съдия Владислава Цариградска

Мъжът, заподозрян за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, е обявен за изчезнал. Това става ясно от писмо на Цариградска до прокуратурата, с което Свободна Европа разполага.

Новината идва половин година след като Илко Захариев беше задържан по обвинения, че е заплашвал Цариградска. Впоследствие той беше освободен от ареста заради психическото си състояние и липсата на достатъчно доказателства, след което беше настанен в психиатрична клиника в Бургас.

Сега Захариев, който стана известен с прозвището „Червения пират“, е в неизвестност и е обявен от баща си за общодържавно издирване. Цариградска оспорва версията, че той е единственият автор на заплахите срещу нея.

Вижте също Когато редът изисква да те пази хищник. Как едно писмо на съдия Цариградска разкрива правосъдието

Тя получи множество заплахи за убийство и осакатяване след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса в края на януари. Той е сочен като брокер на влияние в съдебната власт, а Цариградска направи публични разкрития, свързани с него.

„Ще ѝ изкормим гениталиите“, гласеше едно от заплашителните съобщения. Имейлите заплашваха също съпруга и децата на съдийката, заради което тя започна да се движи с охрана. Цариградска е получавала подобни заплахи и преди смъртта на Божанов.

За заплахите беше арестуван Захариев, когото шефът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Явор Серафимов нарече „психически неуравновесен мъж“ със скитнически начин на живот.

Цариградска оспори тази версия и каза, че дори Захариев да е изпращал заплашителните съобщения, не е изключено те да са му били поръчани от някого. ГДБОП и прокуратурата обаче работят само върху версията за Захариев като единствен извършител, твърди Цариградска.

Сега Цариградска предупреждава, че ако Захариев е единственият човек, който стои зад заплахите, то заплашените се намират в опасност. Ако пък с мъжа са работили поръчители, тогава самият той е в опасност заради рисковете да ги разкрие.

35-годишният Захариев беше задържан в средата на март по обвинения, че е изпращал до различни институции електронни съобщения, които съдържат закани с убийство спрямо магистрати.

Прокуратурата твърди, че има доказателства, че заплахите са били изпращани от телефони, намерени у Захариев. Той обаче казва, че е намерил телефоните в кош за боклук в столичен мол, както и че събира телефони, за да ги връща за рециклиране срещу пари.

Вижте също "В службата са известни близките отношения". Докъде стигат връзките на Нотариуса в МВР

Тогавашният директор на „Национална полиция“, а от тази седмица служебен вътрешен министър Атанас Илков категорично изключи версията Захариев да е получавал поръчения от някого към кого да адресира изпращаните заплахи. През март Илков каза, че Захариев е показвал признаци на психически отклонения и е следял новините, откъдето се е ориентирал кого да заплашва.

Съмнения, че заплахите не се разследват

По случая със заплахите срещу Цариградска прокуратурата разследва само една версия - че зад тях стои единствено Захариев. Това съдийката е установила в началото на август, след като се е запознала с материалите от разследването.

Според Цариградска това е „притеснително“, защото има данни, че в телефоните, намерени у Захариев, са открити стотици заплашителни имейли до публични личности. Сред тях са лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, прокурорката Даниела Талева, която може да разследва главния прокурор, както и тогавашната външна министърка Мария Габриел, която се очакваше да стане премиерка в правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ през пролетта.

Съдийката има съмнения относно качеството на психологическите експертизи, направени на Захариев, и казва, че не е проведен следствен експеримент, който да докаже дали той е бил способен да изпраща подобни имейли. В писмото си до прокуратурата Цариградска иска да получи достъп до експертизите, какъвто до момента ѝ е отказван.

Преди да бъде обявен за общодържавно издирване, Захариев „е посочил и други лица, които са били съпричастни към заплахите“, пише още Цариградска.

Съдийката казва още, че от 25 юли по неизвестни за нея причини е свалена полицейската охрана пред жилището ѝ.

„Насочила съм писмено и нееднократно вниманието на прокуратурата и на ГДБОП за поредицата от събития и заплахи, в чийто контекст съм поискала да бъде изяснена и ролята на заплахите с убийство. Исканията ми се подминават мълчаливо“, пише Цариградска.

Още през март асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ остро се възмути от бездействието на българските разследващи по отношение на заплахите срещу съдии в България.

Съдия Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров още през 2020 г. разказаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че предполагаемата престъпна група на Мартин Божанов - Нотариуса ги е заплашвала. Тогава прокуратурата не реагира, а разследване срещу Божанов започна едва в края на април 2023 г.

Преди Захариев да бъде задържан, Цариградска каза, че е била предупредена „да се кротне“ от директора на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Той отрече да я е заплашвал. Не е известно дали разследващите са проверили версията, че той може да има общо със заплахите.

Your browser doesn’t support HTML5

Кой пази хората, които пазят всички останали? Историята на съдия Цариградска