"Не трябваше да го допуска". Тръмп обвини Зеленски за войната в Украйна, която Русия започна

Володимир Зеленски и Доналд Тръмп по време на срещата им в края на септември

Бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат на поста Доналд Тръмп обвини президента на Украйна Володимир Зеленски за започването на войната в страната. Това се случи по време на интервю за подкаста PBD.

Новината идва на фона на продължаващата повече от две години и половина война. Тя започна, след като Русия извърши непредизвикана инвазия, окупира украински територии, уби десетки хиляди и унищожи множество населени места и украинска инфраструктура.Владимир Путин пък обясни инвазията с гняв срещу САЩ.

Вижте също Тръмп или Харис? Победителят може да е само един

Думите на Тръмп идват и по-малко от месец преди изборите за президент, който ще се проведат на 5 ноември. В тях той ще се изпрати срещу кандидатката на Демократическата партия и настояща вицепрезидентка Камала Харис.

В подкаста Тръмп за пореден път нарече Зеленски „един от най-добрите продавачи, които съм виждал“ заради помощта, която САЩ предоставя за Киев.

„Кой друг е получавал толкова пари в историята. Никога не е имало друг. Това не значи, че не искам да им помогна, защото се чувствам много зле за тези хора. Но той [Зеленски бел. ред.] никога не трябваше да допуска войната да започне”, каза Тръмп. Три седмици по-рано той каза, че Зеленски е трябвало да „сключи сделка“, за да предотврати началото на войната.

Бившият президент не каза, че войната беше започната по инициатива на Русия от руския президент Владимир Путин с лъжливи мотиви.

По време на интервюто Тръмп каза още, че, ако бъде избран за президент, ще разреши конфликта още преди официално да встъпи в длъжност, защото „имам този авторитет“. Той подчерта, че има добри отношения и със Зеленски, и с Путин. Той за пореден път каза и, че ако той е бил на поста войната в Украйна е нямало да се случи.

От началото на войната Тръмп многократно критикува предоставянето на военна помощ от САЩ на Украйна. В същото време Харис поддържа позициите на администрацията на Байдън за твърда подкрепа за Киев. Тя каза, че няма да води преговори за прекратяване на конфликта с Путин, ако в тях не участва Украйна.

Последните социологически проучвания в САЩ показват изравнени позиции на Тръмп и Харис преди вота. До преди няколко седмици данните показваха малка, но стабилна преднина за кандидатката на демократите.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната