Тръмп взима лека преднина пред Харис, сочи ново проучване. Тя го нарече "фашист"

Доналд Тръмп и Камала Харис се ръкуват по време на телевизионния им дебат във Филаделфия, 10 септември 2024 г.

Бившият американски президент и републикански кандидат за нов мандат Доналд Тръмп вече има преднина от 2% пред вицепрезидентката и номинирана за поста от демократите Камала Харис десетина дни преди вота на 5 ноември. Това показва ново проучване на американския в. "Уолстрийт джърнъл", цитирано от Ройтерс.

Предишни социологически данни показваха изравнена подкрепа за двамата конкуренти. В рамките на изследването, публикувано от "Уолстрийт джърнъл" в сряда вечерта, са били анкетирани 1500 регистрирани гласоподаватели, като допустимата грешка е в границите на 2,5 пункта, уточнява Ройтерс.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната

До момента Тръмп и Харис се срещнаха само в един предизборен дебат, който се проведе на 10 септември. След него редица проучвания показаха увеличаване на подкрепата за Харис, но в последните седмици бившият президент успя да съкрати изоставането си.

Като решаващи за битката между двамата са определяни резултатите от изборите в щатите Северна Каролина и Джорджия. В момента там е регистрирана рекордна избирателна активност сред хората, пожелали предсрочно да дадат своя глас. Досега предсрочно са гласували около 25 милиона американци, показват данни на Изборната лаборатория към Университета на Флорида, цитирани от Ройтерс.

"Гласуването в Джорджия достигна рекордни нива", отбеляза Тръмп по време на свое предизборно събитие в щата. "Така е, честно казано, във всеки щат. Справяме се много добре и се надяваме, че можем да оправим нашата държава."

Междувременно Харис посети щата Пенсилвания, където заяви, че "Доналд Тръмп е опасност за благосъстоянието и сигурността на Съединените американски щати". Тя се съгласи с думите на пенсионирания генерал от морската пехота Джон Кели, който каза пред в. "Ню Йорк таймс", че републиканският кандидат отговаря на определението за фашист и "предпочита подхода на диктатор към управлението".

Помолена да коментира пред телевизия Си Ен Ен мнението на Кели, Харис потвърди, че вярва, че то е вярно и добави, че ако бъде избран отново, Тръмп ще бъде "президент, който се възхищава на диктаторите и е фашист".

Вижте също Тръмп или Харис? Победителят може да е само един