Тръмп спечели и първичните избори в Южна Каролина. Ники Хейли не се отказва

Привърженик на Тръмп по време на победната реч на кандидата след първичния вот в Южна Каролина. На шапката пише: "Исус е моят спасител. Тръмп е моят президент"

Доналд Тръмп спечели първичните избори за кандидат на Републиканската партия в Южна Каролина. Това е петата победа в пет вота, в който републиканците проведоха първични избори.

До момент Тръмп излезе победител от надпреварите за републиканската номинация в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Вирджинските острови. Това накара всички други водещи кандидати за номинацията, с изключение на бившата губернаторка Ники Хейли, да се откажат.

Вижте също "Най-големият риск за 2024". Какво иска да прави Тръмп, ако отново стане президент

При 99% преброени протоколи Тръмп събира 59,8% от гласовете в Южна Каролина. Втора остава бившата губернаторка в щата Ники Хейли, за която получава 39,5% от гласовете.

„Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото е сега“, каза Тръмп, който намекна, че единственото му желание е надпреварата за номинацията да свърши по-бързо.

„Има огромен брой от гласоподаватели в предварителните избори на републиканците, които казват, че искат алтернатива. Няма да се откажа от тази битка, когато мнозинството от американците не харесват както Доналд Тръмп, така и Джо Байдън“, каза Хейли, която получи близо 300 хил. гласа в Южна Каролина.

Следващите първични избори са в Мичиган, Мисури, Айдахо на 5 март.

САЩ ще изберат следващия си президент през ноември тази година. Номинация на Демократическата партия се очаква да бъде настоящият президент Джо Байдън, а Тръмп е фаворит на републиканците.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г. През ноември 2020 г. той загуби от Байдън.

Вижте също Привърженик на Тръмп за два часа не оспори нито една теза на Путин. Кой е Тъкър Карлсън