Тръмп или Харис? Победителят може да е само един

Your browser doesn’t support HTML5

На 5 ноември Съединените щати ще избират президент. Един срещу друг са бившият президент от Републиканската партия Доналд Тръмп и настоящата вицепрезидентка от Демократическата партия Камала Харис. Победителят може да е само един. И в двата случая обаче в Америка ще се случи нещо необичайно – никой не помни досега президент да изкара един мандат, после да изгуби изборите за втори мандат и след това отново да се кандидатира и да спечели.

Никой не го е виждал с очите си, защото се е случило само веднъж досега – демократът Грувър Кливланд е президент от 1885 до 1889, после губи едни избори и се връща отново четири години по-късно през 1893 година. Това е единственият такъв случай в американската история досега. Ако Тръмп спечели на 5 ноември, той ще е вторият подобен случай в историята и единственият в нашия живот.

Всички досегашни президенти на САЩ са мъже – от първия Джордж Уошингтън през 1789, до последния засега – Джо Байдън. Сред всичките 45 президенти досега – само един е бил с тъмен цвят на кожата. Демократът Барак Обама беше начело на Съединените щати от 2009 до 2017 година. Ако Камала Харис спечели, тя ще е първата жена президент в историята на тази държава.

Проучванията показват много близки резултати между Доналд Тръмп и Камала Харис. Проучванията в САЩ обаче не ни казват всичко, защото избирателната система е сложна и е напълно възможно някой да получи повече гласове и да загуби. Случвало се е и преди.

Разликите между двамата кандидати са твърде сериозни – и по вътрешни теми за Америка, и по международните, които засягат целия свят. Затова залогът на тези избори е толкова голям и затова интересът към тях е толкова силен.

В този епизод на „Големият въпрос“ имаме отговори:

  • Какви са последните проучвания?
  • Какви са основните послания на Тръмп и Харис?
  • Какво обещават за миграцията, икономиката и абортите?
  • Какво ще правят за войните в Украйна и Близкия изток?
  • Могат ли Илон Мъск и Тейлър Суифт да помогнат на един от двамата да спечели?

Гледайте "Големият въпрос" с журналистите от Свободна Европа Диляна Теохарова и Николай Лавчиев.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната