Три минути: Съдът остава в отбора на Пеевски. Законът за "чуждите агенти" на "Възраждане" се оказва съвсем руски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов представя водачите на листите на партията си за предстоящите избори, 16 септември 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ВАС отряза две жалби на ДПС-Доган
  • Защо социалните мрежи трият профили
  • Терзиев предизвика хаос в училищата

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на ДПС-Доган, пише правният сайт "Лекс". Така съдиите отново отсъдиха в полза на ДПС-Пеевски.

Първата жалба беше срещу решението на ЦИК да регистрира коалицията на Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало", което по-рано ѝ разпореди самият ВАС. А втората - срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане поредица от противоположни заявления за участието и оттеглянето на ДПС-Пеевски от участие в изборите.

Какво точно ще се случи с ДПС, ще стане ясно на изборите в неговата "крепост" Кърджали, прогнозира Емилия Милчева в този анализ за "Дойче веле".

"Възраждане" е близо до БСП и ИТН

Проруската партия "Възраждане" вижда като свои потенциални партньори след изборите през октомври БСП и "Има такъв народ", стана ясно от думи на лидера ѝ Костадин Костадинов, цитирани от "Дневник".

Проверка на фактите, направена от БНТ, установява, че Костадинов лъже, когато твърди, че предлаганият от "Възраждане" законопроект за т.нар. "чуждестранни агенти" е по американски модел. Всъщност текстовете в проекта копират почти изцяло руския подобен закон.

Ако сте пропуснали какво предвиждат предложенията на "Възраждане", тук можете да си припомните всичко по темата.

Президентът Румен Радев и съпредседателят на ДПС Пеевски продължиха и в понеделник взаимните си нападки. Този път те бяха по повод катастрофата на военен самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", при която миналата седмица загинаха двама пилоти.

Кой сваля политическо съдържание от интернет

Мими Шишкова разказва политически сюжети в шеговити видеа в ТикТок. Случвало се е китайската платформа да „свали“ конкретно нейно видео, но сега изтри целия ѝ профил. ТикТок не дава обяснение, но това е възможно или с участието на правителството, или с помощта на масово докладване. Не пропускайте този текст на Катерина Василева.

Препоръчвам ви и коментара на Красен Станчев, в който той обяснява защо партиите, организирани авторитарно около лидера си, се превръщат в проблем, когато лидерът трябва да бъде сменен.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Започна новата учебна година

Над 720 хиляди ученици влязоха в училище на първия учебен ден в понеделник. В София той обаче беше белязан от хаос, предизвикан от заповед на кмета Васил Терзиев, дошла в последния момент, съобщава "Клуб Z". Заповедта гласи, че празникът на София на 17 септември ще бъде неучебен, но присъствен за учениците ден в училище.

Почитането на светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София във вторник ще наложи и някои промени в движението в центъра на столицата. Колегите от "Медиапул" са събрали подробностите.

Осъденият на доживотен затвор за двойно убийство в бившата дискотека в София "Соло" Илиян Тодоров иска Върховният касационен съд да възобнови делото му, предава "Сега". Доводът му е, че процесът срещу него на втора и трета инстанция е гледан в негово отсъствие, защото той се укриваше в чужбина. Тодоров беше задържан в Узбекистан и върнат в България преди година и половина.

"Вероятен опит за убийство" на Тръмп

ФБР съобщи, че разследва "вероятен опит за убийство" на Доналд Тръмп, след като близо до него имаше нова стрелба.

Как това може да повлияе на резултатите от предстоящите президентски избори в САЩ, можете да прочетете тук. А това видео може да ви помогне да се ориентирате как функционира американската избирателна система.

Най-малко десет души са загинали вследствие на наводненията в Централна и Източна Европа, други са в неизвестност, а десетки хиляди са евакуирани. Тук можете да видите кадри от последствията, причинени от бурята Борис в Чехия, Полша и Румъния.

Нова масова евакуация имаше и в два района на руската Курска област, която от август насам е обект на офанзива от украинската армия.

И още три предложения

На 16 септември 2022 г. младата Махса Амини почина в ирански полицейски арест, а смъртта ѝ отключи едни от най-големите протести срещу режима в страната. Две години по-късно иранци казват пред местната служба на Радио Свободна Европа, че репресии все още има, но хората са по-непокорни и по-сплотени.

Сръбският лидер Александър Вучич иска да е и с Русия, и с Китай, и със Запада. Посланията му са разнопосочни. Това е рискован подход, макар че в Белград са натрупали опит от времето на бивша Югославия и знаят как се лавира на международния терен. Какви са целите на Вучич?

През последните три години той спечели два сребърни олимпийски медала и два златни от Диамантената лига в спринта на 200 метра. Второто му злато дойде с победа над големия фаворит в дисциплината. Американският спринтьор Кени Беднарек е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов