Три минути: Пеевски напада Радев. Путин плаща повече за доброволци в Украйна. Харис настига Тръмп

Френският плувец Леон Маршан току що е спечелил златния медал на 200 м бруст, след като час по-рано взе златото и на 200 м бътерфлай - с два нови олимпийски рекорда, 31 юли 2024 г. В неделя Маршан спечели златния медал и в съчетаното плуване на 400 м, отново с олимпийски рекорд.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Конфликтът Пеевски - Радев
  • Мълчанието на Главчев за ЕК
  • Новият феномен в плуването

Депутатите, изключени от групата на ДПС, след като останаха верни на Ахмед Доган в конфликта му с Делян Пеевски, потвърдиха, че ще участват в усилията за сформиране на кабинет с третия мандат на ИТН. Изборът на правителство обаче изглежда малко вероятен, защото засега подкрепа са заявили още само някои депутати от разпадналата се група на "Величие" и БСП.

Войната в ДПС навлиза във фаза, в която Пеевски и Доган ще си оспорват контрола над марката на движението, прогнозира Корман Исмаилов в Студио България на Свободна Европа.

Пеевски поднови в сряда и открития си конфликт с президента Румен Радев, като го обвини, че той стои зад разцеплението на ДПС, цитира го БТА. Радев пък му отвърна, че "когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а се вижда, че не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен", предава "Дневник". Освен това президентът на свой ред обвини служебния кабинет в "дълбоки зависимости".

В този текст на Катерина Василева можете да си припомните кога започнаха публичните атаки на Пеевски срещу Радев и какви твърдения си размениха двамата още преди месеци.

Рая Назарян няма да бъде премиер

Междувременно председателката на парламента Рая Назарян декларира, че няма да приеме да стане служебен премиер, ако бъде посочена за поста от президента, пише "Сега". Тя каза това, след като Пеевски заяви, че Радев, Доган и Христо Иванов готвят преврат срещу нея.

Ако не сте успели да се ориентирате в ситуацията в парламента, препоръчвам ви този текст на "Клуб Z", който разказва за совалките между различни партии в опит да бъде намерен служебен премиер, независим и от Пеевски, и от Бойко Борисов.

Депутатите все пак свършиха и друга работа в сряда - забраниха на първо четене продажбата на всякакви видове вейпове на непълнолетни, информира "Лекс".

Кабинетът мълчи за новите еврокомисари

На фона на настроенията за смяна на служебния премиер Димитър Главчев кабинетът му все още не е номинирал никого за еврокомисар от квотата на България, въпреки че ЕК очаква това да се случи. Подробности четете в текста на Николай Лавчиев.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов осъди двама журналисти заради думи на интервюиран от тях човек. Последва и реакция на Асоциацията на европейските журналисти. Тук можете да разберете повече.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Убийства на високо ниво в Хамас и Хизбула

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания беше ликвидиран в Техеран. В същото време Израел съобщи и за убит висш командир на Хизбула в Бейрут.

В този текст на Дамяна Велева можете да прочетете повече за Хания и ролята му в Хамас. А в този текст на Катерина Василева можете да си припомните какви са разликите между Хамас и Хизбула.

Какво става на фронта в Украйна

Новини има и от фронта в Украйна. Докато Владимир Путин увеличава повече от два пъти заплащането на доброволци да воюват срещу украинската съпротива, Москва проведе "най-мащабната атака за годината" срещу Киев.

Препоръчвам ви и този текст на Татяна Ваксберг, в който тя обобщава моментната ситуация във войната.

Претендентката за президентска номинация от Демократическата партия - вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, вече е стопила преднината на Доналд Тръмп и дори го изпреварва в изследвания на предварителните нагласи в някои ключови щати, предава "Медиапул".

В това видео можете да си припомните коя е Харис, посочена от президента Джо Байдън да заеме неговото място в кампанията, след като той се отказа да се бори за втори мандат срещу издигнатия от републиканците Тръмп.

Български успехи в бокса на Олимпиадата

Българските боксьори Рами Киуан и Хавиер Ибанес прогресираха в сряда в надпреварите в своите категории след две победи с единодушни съдийски решения на Олимпиадата. "Спортал" обобщава българското участие в петия ден от Париж 2024.

Покрай вълненията около откриването на Игрите в социалните мрежи в България се завъртя информацията, че Тойота е решила да оттегли спонсорството си заради критиките срещу церемонията. Ако се чудите дали това е вярно, препоръчвам ви този фактчек на БНР по темата.

Отделете минутка и за това видео за сестрите Йълдъз и Фариба Хашими, които са първите жени колоездачки от Афганистан, които се състезават на олимпиада. Двете бягат от страната си, след като талибаните завзеха властта през 2021 г. и наложиха репресии срещу правата на жените, включително забрана да участват в спортни състезания.

Нови рекорди в олимпийския басейн

Новият Майкъл Фелпс. Това прозвище си спечели френският плувец Леон Маршан, който подобри олимпийския рекорд на Фелпс с първия си златен медал от Олимпийските игри в Париж - в съчетаното плуване на 400 м. В сряда вечерта Маршан спечели още два златни медала с нови два олимпийски рекорда на 200 м бътерфлай и 200 м бруст в разстояние само на час. Тук вижте повече за него в рубриката Човек на деня, а тук четете подробности за първия световен рекорд, който падна в олимпийския басейн в Париж.

На финала ви препоръчвам и историята на Пламен Асенов за легендарния парижки художник Пол Гоген, който още приживе не е криел убеждението си, че е велик.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов