Три минути: Кредитните досиета на КТБ ги няма. Хората пак осъдиха насилието. Искрен ли беше Рашидов?

Мъж държи плакат, посветен на скандалното поведение на Вежди Рашидов в парламента по време на втория масов протест срещу насилието над жени в София, 8 август 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Дебора проговори за пръв път след нападението
  • Рашидов е призован да напусне парламента
  • Путин пак нарече България неприятелска страна

Кредитните досиета на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ), които биха помогнали за възстановяване на имуществото ѝ, липсват.

Това пишат колегите от “Медиапул”, позовавайки се на първия публикуван, но неогласен пред медиите доклад на Сметната палата, откакто неин председател стана Димитър Главчев от ГЕРБ. Проверката засяга дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според изданието одиторите са установили липсата на описани недвижими имоти, описи на наличните ценни книги в помещенията на КТБ. От фонда обяснили, че част от ценните книги са били иззети от прокуратурата преди запечатването на банката, но копия на протоколите от изземванията не са приложени към описите по Закона за банковата несъстоятелност.

Дебора проговори публично

Пребитата, рязана с макетен нож и остригана 18-годишна Дебора Михайлова от Стара Загора за пръв път се появи публично в свое видеообръщение, за да благодари за масовата подкрепа.

Това съвпадна с три нови случая на домашно насилие, както и със съобщение на прокуратурата, че лекари от старозагорската болница, където беше приета и изследвана Дебора след нападението в края на юни, са отказали да направят втора, по-подробна експертиза на раните ѝ. Такава все пак ще бъде направена, но от специалисти в друг град.

На различни места в страната отново бяха проведени протести и шествия срещу насилието. Част от демонстрантите насочиха недоволството си срещу депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, който ден по-рано коментира темата със закона срещу домашното насилие така:

“Има и сега закони. К‘во чешем езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани. Като оня американския режисьор, 'дето го направиха на маймуна.”

След като стана ясно, че репликата му е уловена от микрофоните, той се извини и подаде оставка от ръководните си постове в Народното събрание и ГЕРБ, но остана депутат. Ако се чудите дали е бил искрен, препоръчвам ви този текст, в който Рашидов говори по темата преди пресцентърът на ГЕРБ да разпространи писменото му извинение.

Той беше призован от Българския фонд за жените да подаде оставка и като депутат. Според организацията нецензурната реплика на Рашидов е “символ на отношението на повечето политически партии, институции и народни представители към жените в България, към домашното насилие, към неразбирането на този проблем”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Повечето българи подкрепят ЕС

Повече от половината българи биха гласували за оставането на страната в Европейския съюз (ЕС), ако сега бъдат питани за това, показва ново изследване от юни. Мнозинството от населението е на мнение и, че България трябва да развива най-активно отношения с останалите страни членки.

По отношение на приемането на еврото 49% са “напълно съгласни” или “съгласни”. Мнозинството от българите обаче все още вярват, че това ще провокира поскъпване на цените.

Премиерът Николай Денков влезе в открит конфликт със Съвета за електронни медии заради дезинформацията, а кметът на Доспат предупреди министър-председателя и други институции, че местният язовир може да прелее заради ремонт, предаде БНР.

Препоръчвам ви и коментара на Стефан Попов, който ще ви помогне как да се ориентирате дали предлаганите в момента конституционни промени са необходими и точно формулирани.

План за покушение срещу Зеленски

Украинските служби за сигурност са разкрили през юни план на Русия за въздушно нападение, при което да бъде извършено покушение срещу президента Володимир Зеленски, съобщи Службата за безопасност на Украйна. Задържана е жена, която е действала като агент на руските тайни служби. Москва не е коментирала това съобщение.

Владимир Путин подписа във вторник указ, с който спира споразуменията на страната с "неприятелски държави", сред които и България, за избягване на двойно данъчно облагане на доходи и имущество.

Грузия отбелязва 15 години от руската инвазия на своя територия, която Москва наричаше “операция за налагане на мира”.

Ако сте пропуснали информацията за наемник от “Вагнер”, обвинен в шесторно убийство след завръщането си в Русия, отделете няколко минути за този текст.

Нов данък за италианските банки

Кабинетът на италианския премиер Джорджа Мелони разтърси пазарите с новината, че налага извънреден данък върху свръхпечалбите на банките, съобщава “Капитал”.

Изданието отбелязва, че това решение е предизвикало спад на акциите на кредиторите, като оценките на двете най-големи банки в страната - Intesa Sanpaolo и UniCredit, са се понижили с между 6 и 9% в рамките на деня във вторник.

Препоръчвам ви и тази публикация на “Дневник”, от която ще разберете, че месец юли е бил най-горещият в историята. Рекордни температури са засечени както на сушата, така и в морето, съобщава службата на ЕС по изменението на климата “Коперник”.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов