Три минути: ДПС подкрепя всякакво правителство на ГЕРБ. Парламентът си прави бомбоубежище

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си тръгва от консултациите при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Новото предложение на Борисов
  • Прибирането на Брендо
  • Тъжният рекорд на Модрич

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече допуска вариант за правителство на малцинството на неговата партия, а ДПС декларира, че ще подкрепи всякакъв кабинет с първия мандат, включително и такъв. Това стана ясно на първия кръг консултации при президента Румен Радев.

Другата тема, обсъдена по време на разговора на Радев с ПП-ДБ, бяха снимки на въоръжени охранители, които пазят къщата на Борисов в Банкя.

"Не може да не се постави този въпрос - дали някой не иска да се намеси в този процес [за сформиране на правителствo], въздействайки върху сигурността на председателя на партията, която е мандатоносител", каза съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, цитиран от "Медиапул", а Радев обеща да изиска информация от службите за това дали Борисов е заплашен.

БСП "на две скорости"

Автентична опозиция или социалисти "на две скорости"? След като Корнелия Нинова се оттегли от лидерския пост, в БСП най-после се вижда някакво "размърдване". Как ще се отрази това на поведението ѝ в новия парламент? Отговорите можете да намерите в този текст на Катерина Василева.

А ако се чудите какво мислят хората, които са гласували за най-новата партия в парламента - "Величие", отделете няколко минути за това видео на с Павела Костова.

Народното събрание иска да ремонтира свое подземно скривалище, пише "Капитал". Това става ясно от обществена поръчка за изготвяне на проект на стойност 100 хил. лв. Същата поръчка е обявявана и през 2020 г., по време на последния кабинет на Борисов, но тогава не е имало желаещи да участват. Сега тя е пусната отново.

Брендо се появи

Издирваният от 2016 г. Евелин Банев - Брендо, който има присъди за пране на пари и наркотрафик в България, Италия и Румъния, изненадващо се появи в понеделник сутринта пред входа на Централния софийски затвор и поиска да изтърпи наказанието си.

МВР започна проверка за това как е успял да влезе незабелязано в страната, а според източници на БНТ това може и да е станало още преди около две години.

Ако не знаете много за Брендо, препоръчвам ви този текст от края на 2020 г., когато Банев се превърна в световна новина покрай едно швейцарско разследване.

Бивш шофьор в болницата на МВР е задържан за убийството на приятелката си от Украйна. Същият мъж от София в началото на миналата година преби и изхвърли същата жена в безпомощно състояние от апартамента си, писа тогава "Оффнюз". Срещу него има множество сигнали за домашно насилие, но никога не е осъждан.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Терорът в Дагестан

Поне 20 души бяха убити по време на терористичните атаки в руската република Дагестан в неделя вечерта. Ако сте пропуснали тази новина, можете да се информирате за атентатите и от това видео с Видка Атанасова.

ЕС одобри 14-ия пакет със санкции срещу Русия заради непредизвиканата ѝ агресия срещу Украйна. Тук можете да прочетете какво точно съдържа той. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Ескортът на унгарския премиер Виктор Орбан е участвал в катастрофа в Щутгарт, при която е загинал един полицай, съобщава бТВ. Това се е случило след мача на Унгария срещу Шотландия в неделя.

Италия изхвърли Хърватия от Евро 2024

Италия успя да изравни за 1:1 в последните секунди на третия си мач от група В на Евро 2024 срещу Хърватия и така гарантира участието си на осминафиналите за сметка на съперника си.

Голът за хърватите отбеляза 38-годишният им капитан Лука Модрич, който стана най-старият голмайстор в историята на европейските първенства. Това обаче най-вероятно беше последният му мач за националния отбор на подобен форум.

По същото време Испания победи с 1:0 Албания и спечели група В с пълен актив от 9 точки, изхвърляйки албанците от турнира.

Тук можете да видите схемата с потоците на отборите в следващите фази на турнира, а тук можете да разберете кои са четирите последни срещи от групите С и D, които ще се изиграят във вторник.

И още три предложения

За финал ви препоръчвам този текст на Дамяна Велева за някои лъжи за времето на социализма, като тази, че тогава не е имало хора с различна сексуална ориентация, например.

Не пропускайте и анализа на Красен Станчев, от който ще разберете какви изисквания за реформи са поставени пред България, за да влезе в еврозоната.

Отделете няколко минути и за историята на плувеца Любомир Епитропов, който в рамките на едно състезание счупи собствения си национален рекорд, постигна историческа европейска титла за България и си гарантира олимпийско участие в Париж.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов