Три минути: България заобикаля санкциите срещу Русия заради АЕЦ "Козлодуй". Чакат се идеи за главен прокурор

Служебният министър-председател Димитър Главчев на редовното заседание на кабинета, 18 септември 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ново напрежение между София и Скопие
  • МВР задържа потърпевша от гонка с мигранти
  • Атаката срещу Хизбула продължава

Служебното правителство на Димитър Главчев разреши т.нар. дерогация, с която да бъдат заобиколени европейските санкции срещу Русия и АЕЦ "Козлодуй" да получи руски доставки, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от "Медиапул".

Между София и Скопие отново ескалира напрежение, след като македонският вицепремиер обвини България, че се държи "нецивилизовано" и това предизвика възмущение в българския парламент.

Законопроектът на ИТН, който забранява неразрешената и сега смяна на пола на деца, беше одобрен на първо четене от парламентарната Комисия по демографската политика, децата и семейството. С него ИТН предлага да се ограничи и достъпът на деца до научна информация за половете.

Ако сте пропуснали гостуването на бившия зам.-председател на ДПС Гюнер Тахир в Студио България на Свободна Европа, тук можете да прочетете какво коментира той по повод войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Процедурата за нов главен прокурор

От днес, 19 септември, започва да тече срокът за номиниране на кандидати за нов титулярен главен прокурор. Издигането на номинациите ще може да става на всяко от предстоящите 4 заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет. Те са насрочени за 19 и 26 септември, както и за 3 и 10 октомври. Изборът трябва да се проведе на 16 януари 2025 г., припомня сайтът "Лекс".

Жена шофира по Околовръстното шосе в София, когато е ударена от друга кола с 11 мигранти, която бяга от полицията. Жената губи съзнание, а когато се свестява е откарана в болница... и е арестувана. Как се случва това, можете да видите в този репортаж на Нова телевизия.

Черната кутия от разбилия се военен самолет с двама пилоти на борда край авиобаза "Граф Игнатиево" няма да бъде прочетена в България. Това ще се случи в Чехия, където е произведен самолетът, предаде БНТ.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Проверка на новите еврокомисари

Правната комисия на Европейския парламент ще проверява кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси само в сферата на бъдещите им ресори, съобщи председателят ѝ Илхан Кючук, цитиран от "Дневник".

В това видео можете да разберете повече за новия български еврокомисар - досегашната депутатка от ГЕРБ Екатерина Захариева. Препоръчвам ви и този текст, от който ще научите повече за това как ще изглежда новата Европейска комисия.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова Грузия да отмени току що приетото от парламента ѝ анти-ЛГБТ законодателство. Според него новите текстове "ще подкопаят основните права на хората и ще увеличат дискриминацията и стигматизацията".

Атаката срещу електронни устройства на Хизбула

Безпрецедентната атака срещу електроника, използвана от бойци на Хизбула в Ливан, продължи втори ден. Тя започна с координирано взривяване на хиляди пейджъри във вторник, а в сряда продължи с експлозии на стотици други устройства, като радиостанции, лаптопи, радиоприемници и дори мотопеди и коли, пише "Сега".

Защо бойците на Хизбула все още използват пейджъри и как е възможно да се организира координирано взривяване на хиляди подобни устройства, можете да прочетете в този текст на "Капитал".

Руска дезинформация с мемета

Координирана атака е предприела и Русия, но чрез десетки хиляди споделяния на мемета с невярна информация, с което цели да уязви Украйна и да подпомогна крайнодесни европейски партии. Подробности можете да намерите тук.

За подобна координирана атака, но конкретно срещу кампанията на номинираната за президент на САЩ от демократите Камала Харис, съобщава и компанията Майкрософт, цитирана от "Клуб Z".

В този блог на живо пък можете да намерите повече информация от фронта в Украйна, както и за случващото се в руската Курска област, окупирана от украинската армия.

За финал ви препоръчвам и историята на американския актьор Джеръми Алън Уайт, който през уикенда спечели втората си награда "Еми" за главната си роля в сериала "Мечката". Уайт е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов