Три минути: БСП брани БКП с тела. Главчев пасува за нови еврокомисари. Путин разменя затворници

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева (най-вдясно), бившият американски морски пехотинец Пол Уилън (зад нея) и репортерът от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович (най-вляво) на борда на американски самолет след освобождаването си от Русия, 1 август 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • "Пълното сходство" на БСП и ИТН
  • Проектът за нова детска болница
  • Медалите на Симон Байлс

БСП и ИТН имат "пълно сходство" в стремежа си да съберат подкрепа за сформиране на правителство с третия мандат. Засега подобна позиция са изразили още част от разпадналата се група на "Величие" и изключените депутати от групата на ДПС.

ГЕРБ и депутатите на Делян Пеевски са против кабинет с третия мандат, но Бойко Борисов все пак каза, че би преговарял лично с лидера на ИТН Слави Трифонов, пише "Медиапул".

Орден за комунист

Освен разговори за кабинет, социалистите спретнаха и скандал в пленарната зала, след като се опитаха насилствено да свалят от трибуната лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Причината - негова декларация срещу престъпния комунистически режим. Сцената подробно е описана от колегите в "Дневник".

А в този текст на Татяна Ваксберг можете да прочетете повече за бившия съратник на Тодор Живков - Георги Йорданов, който беше предложен за награда от служебния кабинет. Именно това беше поводът за декларацията на Атанасов.

Служебният премиер Димитър Главчев отказва да номинира нови български еврокомисари и предпочита да пита за това парламента, ако се наложи. Ако сте пропуснали този сюжет, прочетете този текст.

Бъдещата детска болница

Служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева представи проекта за бъдещата Национална детска болница. Какво предвижда той, можете да разберете от "Медипул".

Летните пожари продължават да се вихрят с пълна сила. Огън изгори три къщи в югозападното село Сенокос, предава БНТ. Двама пожарникари пък пострадаха при потушаването на пожар край пловдивското село Царацово.

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци беше спрян заради дерайлирали празни вагони, информира БНР. Междувременно петима души пострадаха при катастрофа на кола в спирка в София, съобщава "Сега".

Прокуратурата в Пловдив пък разследва пореден случай на агресия от охранители на заведение срещу клиент. Този път пребитият е 27-годишен мъж, пише "Дневник".

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Размяна на затворници

Мащабна размяна на над 20 затворници между Русия, САЩ и други западни страни започна в четвъртък. Сред освободените са руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза и журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева.

Тук можете да си припомните кой е Кара-Мурза и за какво беше осъден, а тук можете да намерите подробности за случая на Курмашева.

На този фон Украйна получи първата партида от обещаните ѝ изтребители F-16. Украинският президент Володимир Зеленски пък посочи кои са трите основни причини за успехите на руските сили в последно време. Подробностите вижте в БТА.

Препоръчвам ви и това видео за мъж от разрушеното от войната украинско село Липци, който решава да остане там, за да храни изоставени местни кучета.

Ударите срещу Хамас

Ден след ликвидирането на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания Израел съобщи, че военният командир на палестинската групировка Мохамед Дейф също е бил убит при въздушен удар още в средата на юли.

Не пропускайте и този текст на Николай Лавчиев, за да разберете как убийството на Хания може да повлияе на напрегнатата ситуация в Близкия изток.

Трима от обвинените за терористичната атака на 11 септември 2001 г. в САЩ са постигнали споразумение с властите. Това съобщи в четвъртък министерството на отбраната на САЩ.

Още една българска финалистка

На шестия ден от Олимпийските игри в Париж още една българска олимпийка намери място на финал. Това е гребкинята Десислава Ангелова, която се състезава в дисциплината скиф. Повече за представянето на българите в четвъртък, четете в това обобщение на "Спортал".

Американската гимнастичка Симон Байлс завоюва втория си златен медал от Париж 2024 и общо шестото олимпийско злато в кариерата си. Байлс беше Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов