Три минути: Русия заплашва милиони хора с глад. България не санкционира дискриминацията

Пожар в украинска нива в района на Миколаев, Южна Украйна. Снимката е от 4 юли

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Русия се оттегли от сделката за зърното
  • Украйна напредва към Бахмут
  • България не санкционира дискриминацията

Русия се оттегли от сделката за износ на зърно през Черно море и така я прекрати. Стотици милиони хора по света са заплашени от глад, каза генералният секретар на ООН. Впоследствие Москва обяви условия за връщането си към споразумението.

Експлозия избухна на Кримския мост за втори път в рамките на по-малко от една година. Русия обвинява за взрива Украйна и съобщава за жертви. Киев смята случилото се за провокация. Мостът свързва незаконно анексирания Крим с Русия.

Езикът на омразата

В България държавна комисия решава, че цял раздел на сайта на ВМРО е дискриминационен, но не задължава партията да го премахне. Защо институциите хронично не успяват да санкционират дискриминацията? Разказва Дамяна Велева.

Посолството на Израел осъди антисемитски колаж с лика на Соломон Паси, разпространен в група на “Възраждане” в социална мрежа. По-рано властите започнаха проверка по сигнал за колажа. Посолството на САЩ също осъди “антисемитските изображения”.

ПП-ДБ също реагира като осъди разпространяването на език на омразата и призова “Възраждане” да се разграничи от него.

Заводът за боклук на Вълка

Административният съд в София разреши на Румен Гайтански-Вълка да построи завод за боклук край Павликени. По-рано екоинспекцията определи проекта за опасен и не му издаде разрешително, но сега съдът отмени решението ѝ, пише Капитал.

ДПС се опитва да отстрани “неудобния” Върховен касационен съд от контролната му роля при избора на членове на Висшия съдебен съвет, пише Пламена Игнатова в Клуб Z. Въпросът е дали предложенията ще съберат подкрепа.

ПП-ДБ предложи за управител на здравната каса икономиста Станимир Михайлов. Мартина Бозукова разказва в Медиапул кой е той. Срокът за номинации изтече, а Михайлов е единствената кандидатура.

Настъплението на Украйна

Украйна съобщи, че си е върнала 210 кв. км от началото на настъплението си срещу руските сили, които окупират украински територии.

Армията на Киев се опитва да отвоюва и Бахмут - града, който руските сили завзеха след месеци сражения. Според украинското командване руските военни там са “хванати в капан”. Не пропускайте тази история.

Русия атакува района на Харков три пъти в един ден. Украинските власти съобщават за един убит няколко ранени при ракетните удари.

Руски щурмови самолет Су-25 се разби до курорта Ейск в Азовско море по време на тренировъчен полет. През последните месеци имаше няколко такива случая с руски военни самолети.

Износът на оръжейна продукция от България е нараснал с над 200% през 2022 г. - първата година на войната в Украйна, съобщи министърът на икономиката. София отскоро изпраща военна помощ, но български оръжия стигат до фронта през други страни.

Украйна не получи покана да се присъедини към НАТО, но извоюва важни крачки към сближаването си с Алианса. На практика страната е с единия крак в НАТО и присъединяването ѝ е въпрос на време, пише Димитър Бечев.

Санкциите срещу Русия

Украинските съдилища са осъдили над 50 руски войници за престъпления, извършени в Украйна от началото на войната. Прокуратурата казва, че са регистрирани 98 000 случая на агресия и военни престъпления.

Великобритания наложи санкции на още 14 руски граждани, включително министри. По-голяма част от тях са уличени в участие в принудителното депортиране на украински деца към Русия - нещо, което представлява военно престъпление.

Компании в Киргизстан и Казахстан помагат на Русия да се сдобие с компютри и чипове, които се използват и в бизнеса, и на фронта. Това е нарушение на международните санкции срещу Русия. Цялата схема е описана в това видео.

Човек на деня

Спортната ѝ кариера преминава през върхове и спадове. А победата ѝ на Уимбълдън е голямата изненада за всички. Дори и за нея. Маркета Вондрушова е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова