Тръмп пледира невинен по обвиненията в опит да подмени изборите в САЩ през 2020

Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен пред федерален съд в четвъртък по обвиненията в заговор за отмяна на президентските избори през 2020 г.

Тогава той загуби от настоящия президент Джо Байдън. В сряда срещу Тръмп бяха повдигнати четири обвинения, от които едното е в заговор за измама на правителството на САЩ. Те са част от разследване, ръководено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ Джак Смит.

Тръмп се яви в съда във Вашингтон в четвъртък, като съдията го информира за максималните присъди по всяко от четирите обвинения. На 28 август ще бъде определена предварителна дата на съдебния процес.

Според прокуратурата Тръмп умишлено е използвал невярна информация за измама по време на преброяването на гласовете като извинение за натиск върху служители в няколко щата, призовавайки ги да оспорят изборните резултати. Тръмп също така се е опитал да убеди вицепрезидента Майк Пенс да анулира електоралните гласове в няколко щата.

Асошиейтед прес припомня, че отказът на Тръмп да приеме поражението и невярните му твърдения за широко разпространени изборни измами спомогнаха за насилствения бунт на 6 януари 2021 г., когато тълпа от поддръжници щурмува Капитолия на САЩ.

Тръмп е първи кандидат за президентските избори на Републиканската партия през 2024 г.

Това е третото обвинение срещу него за последните четири месеца. Срещу бившия президент са заведени и други дела, по които той вече пледира "невинен". По-рано тази година той беше обвинен в незаконно притежание и боравене с класифицирани документи, които не е предал на Националния архив след напускане на поста.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения. Той определя съдебното преследване като политически мотивиран "лов на вещици".

Вижте също Заговорът на президента. Какво следва по новото дело срещу Тръмп