"На ръба на тотална война". Ливан съобщи за близо 500 жертви на израелската офанзива

Дим се издига в небето след израелска бомбардировка на границата между Израел и Ливан, 23 септември 2024 г.

Близо 500 души, сред които десетки жени и деца, са загинали при израелската офанзива срещу Ливан досега, твърди ливанското здравно министерство, цитирано от световните информационни агенции. Хиляди мести жители се евакуират в южната част на страната. Междувременно срещу Северен Израел бяха изстреляни над 200 ракети.

Ливанската шиитска групировка Хизбула и Израел почти всекидневно се обстрелват с ракети след началото на офанзивата на израелската армия срещу палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа през миналия октомври.

Напрежението в региона отново ескалира миналата седмица, след израелска атака срещу ръководството на Хизбула. В Ливан и Сирия бяха взривени хиляди комуникационни устройства, при което загинаха над 50 души, включително мирни граждани. Впоследствие Израел започна да нанася масирани въздушни удари, на което Хизбула отговори с ракетни обстрели.

Вижте също Какво е пейджър и уоки-токи и защо Хизбула ги използва

"Мога да кажа, че сме почти на ръба на тотална война", каза първият европейски дипломат Жозеп Борел преди срещата на страните от Г7 снощи в навечерието на откриването на "седмицата на високо равнище" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Ако това не е военна ситуация, не знам как бихте го нарекли", добави Борел, цитиран от Ройтерс. Той добави, че международните усилия за понижаване на напрежението продължават, но най-големите страхове на Европа от разрастване на конфликта се превръщат в реалност.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази тревога от ескалацията на насилието в Близкия изток, довела до стотици убити и ранени в Ливан.

"Генералният секретар е много обезпокоен и от продължаващите удари на Хизбула по Израел. Той е силно загрижен за безопасността на цивилното население от двете страни на Синята линия, включително на служителите на ООН, и категорично осъжда загубата на човешки живот", заяви говорител на ООН.

Външните министри от Г7 настояха за излизане от спиралата на насилие и разрушения и изтъкнаха, че никой няма полза от усложняването на обстановката в региона.

Франция поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН тази седмица заради въздушните удари на Израел в Ливан. Египет и Йордания също призоваха за намеса на световната организация, а много държави изразиха загриженост от засилването на конфронтацията в региона.

"Франция приканва страните и онези, които ги подкрепят, към деескалация, за да се избегне разгарянето на регионален пожар, който би бил опустошителен за всички и на първо място - за цивилното население", коментира френският външен министър Жан Ноел Баро.

Вижте също "Той е наш клиент". Има ли българска фирма, замесена в доставката на пейджъри за Ливан

На този фон израелският премиер Бенямин Нетаняху увери, че офанзивата срещу Хизбула ще продължи. Той се обърна към мирното ливанско население с призив да не позволява групировката да го застраши.

"Войната на Израел не е с вас. Тя е с Хизбула", каза Нетаняху, като повтори тезата на Тел Авив, че въоръжената групировка използва цивилни като живи щитове, като поставя оръжия в жилищни райони.

По думите на израелския премиер страната му е изправена пред "сложни дни", но израелците трябва да останат единни до края на операцията в Ливан.

"Обещах, че ще променим баланса на сигурността, баланса на силите на север - точно това правим" , добави Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Реакция имаше и от президента на Иран Масуд Пезешкиан. Ислямската република от години подкрепя дейността на Хизбула срещу Израел. Въпреки това Пезешкиан каза, че Техеран не иска война.

"Ние не искаме да бъдем причина за нестабилността в Близкия изток, тъй като последствията от нея биха били необратими. Искаме да живеем в мир, не искаме война. Израел е този, който се стреми да създаде този тотален конфликт чрез засилване на ударите срещу Хизбула в Ливан", посочи иранският държавен глава.

Той все пак подчерта, че "ние ще отговорим в подходящото време и място, по подходящ начин" в отговор на въпрос дали Иран ще отмъсти за убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания на негова територия в края на юли.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула