Около света без самолет. Торбьорн Педерсен и неговото 10-годишно пътешествие до всички държави

Датчанинът Торбьорн Педерсен в Шри Ланка през 2023 г.

Преди 10 години той решава да обиколи всички държави в света. При едно условие - да не пътува по въздух. Няколко заплахи с пистолет, боледуване от малария и хиляди незабравими преживявания по-късно Торбьорн Педерсен успява. Посетилият 203 страни пътешественик е Човек на деня на Свободна Европа.

Не е изненада, че Индиана Джоунс е любимият герой от детството на Торбьорн Педерсен.

Само силен приключенски дух като този на професора археолог може да направи възможно околосветското пътешествие, на което Педерсен се отправя преди цели 10 години.

44-годишният датчанин е обиколил 203 държави от 2013 г. насам. В списъка му влизат всички 195 страни, признати от Организацията на обединените нации (ООН), както и няколко допълнителни като Косово и Тайван.

Педерсен постига това без нито веднъж да лети със самолет и без да се прибира обратно в Дания.

Пътешествието му продължава 3 576 дни, а изминатото разстояние се равнява на девет обиколки около Земята. На 26 юли 2023 г. приключенецът се връща на родна земя, а 150 души - близки и непознати, го очакват развълнувани на пристанището.

Вдъхновен от великите откриватели

„Родил съм се с поне 100 години закъснение“, казва Педерсен в интервю за „Гардиън“.

„Имах дълбокото чувство, че всичко вече е направено, че великите приключения са се случвали само в миналото“, добавя пътешественикът, който преди е бил част от мироопазващите сили на ООН в Етиопия, Еритрея, Джибути и дори в Либия по времето на Муамар Кадафи.

После обаче му хрумва идея - никой човек до този момент не е посещавал всяка държава в света в непрекъснато пътуване, което не включва летене. Това е шансът на датчанина да постави рекорд, за какъвто цял живот е мечтал.

Педерсен в Шри Ланка през 2023 г.

„Виждах го толкова ясно пред очите ми - Ибн Батута, Марко Поло... и Тор Педерсен!“, казва пътешественикът. „Можех да направя нещо значимо с живота си, нещо, което си струва да запомниш.“

Педерсен прекарва месеци наред в планиране - какъв да бъде маршрутът, как да се разпредели бюджетът, какъв багаж е необходим. В крайна сметка датчанинът взима малко дрехи, комплект за първа помощ и компютър, а дневните му разходи не надвишават 20 долара.

Пътуването му започва от Европа, следват Северна, Централна и Южна Америка. А после всички останали континенти.

Около света за 10 години

През следващите 10 години Педерсен пътува с кораби, лодки, влакове, автобуси и дори рикши, а нощем отсяда в общежития, хостели или домове на непознати местни хора, които намира в приложение за каучсърфинг.

Педерсен и съпругата му Ли. През 2013 г., когато пътуването на датчанина започва, с Ли са заедно от по-малко от година. Тя обаче го подкрепя и посещава по време на пътешествието.

Приключенецът обикаля света в ролята си на посланик на добра воля на Датския червен кръст, разпространява неговата благотворителна дейност и насърчава хората да даряват кръв.

Освен това Педерсен си поставя за цел да споделя по нещо позитивно за всяка държава в профилите си в социалните мрежи. Така се ражда и блогът му Once Upon a Saga.

Не всичко по пътя обаче е положително. Още в началото на пътуването бабата на Педерсен умира и той не успява да се прибере за погребението ѝ. В Гана датчанинът се заразява с малария, а в африканската джунгла група мъже го заплашва с пистолет.

Коронавирусната пандемия през 2020 г. намира Педерсен в Хонг Конг, където той е принуден да остане през следващите две години.

Педерсен в Хонг Конг през 2020 г. Датчанинът остава там в продължение на две години заради пандемията.

В такива моменти пътешественикът губи мотивация да продължи, но все пак го прави, защото не иска да бъде човек, който се отказва.

Пътуването му често се удължава непредвидено. Месеци наред Педерсен чака за визи за места като Сирия, Иран и Ангола, но все пак успява да ги посети. Стига дори и до Северна Корея с организирана група и влак от Пекин.

Преживяване, за което не се продават билети

Пред „Уошингтън пост“ Педерсен разказва как е пътувал с камион в Конго заедно с още 50 души. Пътят е прашен и мръсен, но това не разваля настроението на пътниците. Един след друг те започват да пеят импровизирана песен и да свирят на каквото имат под ръка.

„Беше красиво, силно, емоционално“, казва Педерсен. „Един от онези моменти, в които осъзнаваш: за това не можеш да си купиш билет.“

Педерсен и хората, събрали се да го посрещнат при прибирането му обратно в Дания през юли 2023 г.

За 10 години датчанинът е натрупал такива преживявания като за цял живот. Сега той иска само да отиде на някое тихо и спокойно място, където да обмисли всичко случило се през последното десетилетие.

Най-важният урок обаче вече му е ясен: „Ние, хората по света, имаме много повече общо, отколкото можем да си представим“, казва той пред „Гардиън“.

„Само че много бързаме да открием разликите.“

Вижте също "Няма невъзможни неща". Виолета Иванова обиколи пет континента с мотор и постави рекорд