От малък танцьор до Спайдърмен. Том Холанд, който завладя холивудското кино

Том Холанд на 29-ите награди "Изборът на критиците", Санта Моника, Калифорния, 14 януари 2024 г.

Танцьор, актьор и супергерой на екрана. Той изгрява с тези роли, но не преследва славата. Отдава над 10 години на киното и продължава да влиза в предизвикателни роли. Той е Том Холанд и е Човек на деня на Свободна Европа.

От ранна възраст започва да ходи на уроци по хип-хоп танци. Първият му пробив идва в мюзикъл, а световна слава добива в ролята на екшън герой.

На 1 юни актьорът Том Холанд навърши 28 г. Той е роден във Великобритания, майка му е фотограф, а баща му е комик и писател. Има трима по-малки братя - Пади и близнаците Сам и Хари.

След танците като малък, успява да пробие в мюзикъла “Били Елиът”, където влиза в главната роля. След това получава отзиви за актьорската си игра и танцовите си умения. Не всички обаче са били позитивни.

Години по-късно Холанд казва, че като малък е бил подлаган на тормоз от връстниците си. „Имаше моменти, когато бях тормозен заради танците и други неща. Но те не могат да ме ударят достатъчно силно, за да ме спрат да го правя” казва той пред списание People.

През 2012 г. Холанд започва да посещава и курсове в британската школа за сценични и танцови изкуства The BRIT School. През същата година излиза филмът “Невъзможното” (The Impossible), в който актьорът прави големия си пробив на екрана.

Том Холанд на Гран при на Монако, 28 май 2023 г.

Драмата се основава на истинска история по време на земетресение в Индийския океан от 2004 г. Не закъсняват и коментарите в медиите, които отличават играта на Холанд.

„Междувременно г-н Холанд съзрява пред очите ни, преминавайки от юношеското самовглъбяване до дълбока и ужасна отговорност. Той е страхотен млад актьор“, пише Ню Йорк Таймс по темата.

Няколко години по-късно актьорът влиза в киновселената на “Марвел” с най-известната си роля - на героя Питър Паркър (Спайдърмен). Първо участва във филма “Капитан Америка: Гражданска война” (2016), а след това излиза и самостоятелна продукция за неговия герой- “Спайдърмен: Завръщане у дома” (2017).

Холанд описва тази роля като сбъдната мечта. “Спайдърмен ми беше любим от малък и обичах да го пресъздавам”, казва той в интервю за участието си във филма.

През 2019 и 2021 г. излизат и филмите “Спайдърмен: Далеч от дома” и “Спайдърмен: Няма път към дома”, където актьорът отново влиза в ролята на супергероя. И трите филма се превръщат в блокбъстъри и носят приходи от почти 4 милиарда долара.

Дължа живота и кариерата си на Спайдърмен
Том Холанд

Според актьора не е толкова лесно да се направи продължение след този постигнат успех . Той казва пред Deadline, че третият филм е специален по толкова много начини и иска с екипа на продукцията да са сигурни, че правят правилното нещо, както и че не прекаляват с едно и също.

“Дължа живота и кариерата си на Спайдърмен”, казва още той пред медията и допълва, че това е наследство, което трябва да защитават.

Въпреки големия си пробив в киното в интервю за подкаста “On purpose with Jay Shetty” Холанд казва, че не харесва Холивуд.

“Бизнесът наистина ме плаши. Разбирам, че съм част от този бизнес и се наслаждавам на моето взаимодействие с него. Но въпреки това, аз винаги търся начини някак да се отстраня от това, просто да живея възможно най-нормален живот.”

Вижте също "Пищене и вибрация". Как летен фестивал в парка се оказа удоволствие за посетителите и неприятност за съседите

Според него много хора губят себе си вследствие на славата, която са придобили и той самият казва, че е видял това в свои приятели, които вече не са част от живота му. Холанд не се радва на вниманието, което получава, а по-скоро го избягва. Казва, че не би присъствал на червения килим за филм, в който не е участвал.

През 2023 г. той си взима почивка от актьорството. Това се случва след снимките за сериала The Crowded Room, където Холанд влиза в ролята на герой, базиран на Били Милиган - американец, познат като “изнасилвачът от кампуса”, който е твърдял, че има 24 самоличности.

Въпреки че е извършил различни престъпления като изнасилване и въоръжен грабеж, Милиган е бил оневинен вследствие на лудостта си и прекарва около 10 години в психиатрични болници.

Том Холанд на премиерата на "Спайдърмен: Няма път към дома", Лос Анджелис, Калифорния, 13 декември 2021 г.

Холанд по-късно казва, че е изследвал определени емоции, които не е изпитвал допреди това. Ролята му на продуцент на сериала също е добавила стрес към целия процес, което го е подтикнало да си вземе почивка.

Актьорът е откровен и относно своите взаимоотношения с алкохола. През 2022 г. той решава да се включи в предизвикателството “Сух януари” (Dry January). През него не трябва да се приема алкохол и се прави с предположението, че много хора прекаляват с питиетата по празниците.

Тогава Холанд усеща, че когато се събужда сутрин, първото нещо, за което си мисли, е че иска да пие. Това се отразява негативно и на социалния му живот. “Имах чувството, че не мога да отида в бара и да изпия газирана вода с лайм. Не можех да изляза за вечеря. Наистина, наистина се борех с това.”

След като преминава предизвикателството, той спира да приема алкохол за година и половина - до момента на интервюто за подкаста. “Просто наистина, наистина искам да се съсредоточа върху това, което ме прави щастлив, което е семейството ми и приятелите ми”, казва още Холанд.

Вижте също Сава Лолов, който диша театър, заразен от любовта на Татяна Лолова