Вече в България. Тленните останки на цар Фердинанд бяха положени в двореца "Врана"

Пренасянето на ковчега с тленните останки към двореца "Врана" в София

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд беше положен в двореца „Врана“ в София в сряда, предаде БТА.

Това се случва 76 години след смъртта му през 1948 г. Фердинанд управлява България от 1887 г. до 1918 г., когато абдикира от поста си и напуска страната. Умира в Германия, като тялото му е поставено във временен ковчег в Кобург, тъй като желанието му е да бъде погребан в България.

Посрещането на военния самолет с ковчега на цар Феврдинанд на летище София

В сряда ковчегът беше пренесен с военен самолет, организиран от министерството на отбраната, от Германия до България. На летище София той беше посрещнат и свален от гвардейци и тържествено положен в катафалка.

Пренасянето на ковчега от гвардейци

След това тленните останки бяха пренесени до царския дворец "Врана" с траурно шествие, което започна от Главния вход на парка.

Там процесияta беше посрещната от внука на Фердинанд - Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Пренасяне на ковчега в присъствието на внука на Фердинанд - Симеон Сакскобургготски

Гвардейският оркестър изсвирва първия български химн „Шуми Марица“.

Хора са се събрали пред двореца "Врана" в очакване на траурната процесия.

Гвардейците с ковчега на рамо го внесоха по стълбите и го поставиха в централното фоайе на двореца.

Траурната церемония в царския дворец „Врана“

След траурната церемония, вратите на двореца бяха отворени за граждани, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

На траурната церемония присъстваха и бившият президент Росен Плевнелиев, кметът на София Васил Терзиев, столични общински съветници, политици, общественици.

Симеон Сакскобургготски и кметът на София Васил Терзиев

Фердинанд е избран за княз на България през 1887 г. През 1908 г. той провъзгласява Независимостта на България и се обявява за цар на българите.

Оценките за властването му са противоречиви най-вече заради изхода от Междусъюзническата и Първата световна войни. При сключването на примирието през 1918 г., с което България капитулира и излиза от Първата световна война, Антантата (военно-политически блок между Великобритания, Франция и Русия) поставя задължително условие Фердинанд да се откаже от престола и да напусне България.

На 3 октомври 1918 г. той подписва манифест, с който се отказва от трона в полза на сина си Борис Трети. Умира на 87-годишна възраст на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия.

Вижте също 76 години по-късно. Как цар Фердинанд се завръща в България