Театрални директори на прокурор. Какво знаем за разследванията за източени пари с фиктивни работници

Левон Манукян и Румен Бечев, колаж.

Допреди дни диригентът Левон Манукян беше директор на Театрално-музикалния филхармоничен център в Разград. Днес той няма право да напуска страната и е обвиняем за предполагаема схема за източване на стотици хиляди левове от държавния бюджет.

Оказа се, че случаят не е изолиран. В четвъртък бяха повдигнати обвинения на още един театрален директор за източване на държавни пари. Става дума за Румен Бечев - директор на Родопския драматичен театър в Смолян. И двете разследвания се водят от полицията и Окръжната прокуратура в Пловдив.

Предполагаемата схема е една и съща - фиктивни назначения в културните институти и източване на пари от платените заплати на "новите работници". Появява се и едно и също име - Петко Писков, който стана обвиняем заедно с Манукян.

Вижте също "Няколко милиарда". Колко струва среднощната предизборна акция на ИТН и "Възраждане"

Отново в четвъртък премиерът Димитър Главчев - след среща с министъра на културата Найден Тодоров - поиска Инспекторатът към Министерския съвет да направи незабавни проверки по двата случая.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерството на културата каква информация има по случаите, какви са процедурите за предотвратяване на злоупотреби и има ли проверки на други театри и културни институции за подобни практики. До редакционното приключване на текста не получи отговор.

От Министерството на финансите казаха, че проверки за финансовата дисциплина има в различни театри.

Ето какво се знае до момента за разследванията в театрите в Разград и Смолян.

Арест в Разград и "фиктивни работници"

Левон Манукян беше арестуван преди седмица, а в понеделник беше пуснат от съда под гаранция в размер на 50 хил. лв. Според прокуратурата подписът му стои под най-малко 41 фиктивни назначения в театъра в Разград през последния месец. Чрез тези трудови договори са били източени близо един милион лева от бюджета на Министерството на културата (МК), казва държавното обвинение.

Новите "работници" са назначени през септември, а сред тях има строители, готвачи и безработни. След предполагаемото им постъпване на работа разходите за заплати на театъра в Разград се увеличават многократно - от 150 хил. лв. месечно до близо 1 милион.

По думите на наблюдаващия прокурор от Пловдив Галин Гаврилов фиктивно назначените са предоставили личните си данни. "Срещу това са получавали трудов договор и огромно по мащабите си възнаграждение в сравнение с възнагражденията на служителите, които са дългогодишни и реално работят в театъра", казва Гаврилов.

Няколко дни след назначенията разградският културен център изпраща заявка до МК за изплащане на допълнителни възнаграждения. В рамките на три дни са преведени близо един милион лева или средно по 25 хил. лв. на човек. За всеки нов служител оставали като бонус платените социални осигуровки.

Според данните на прокуратурата след банковите преводи фиктивно назначените теглят получените средства и ги предават на друг обвиняем по случая - Атанас Георгиев. Нова телевизия съобщава, че Георгиев се представя като "каскадьор на свободна практика". Според разследващите част от "фиктивните работници" са предавали банковите карти, по които са получили "заплати", директно на него.

В интервю за в. "24 часа" служебният министър на културата Найден Тодоров казва, че от министерството не са знаели за въпросните назначения.

"Дори и да бяхме разбрали, много вероятно е да бяхме решили, че става дума за коригиране на оркестъра в Разград", казва Тодоров.

Вижте също Пеевски си играе с травмата на мюсюлманите точно както го правеше и Доган

Тук се появява името и на споменатия вече Петко Писков. Той също е сред обвиняемите. Според данните до момента фирма на Писков има договор с разградския театър, който има връзка с фиктивните назначения. Адвокатът му обаче твърди, че Писков няма общо със схемата и работи като програмист, който е създал софтуер за работа с документи, а театърът е клиент на тази услуга.

Случаят в Смолян

Министерството на културата разпореди и проверка на Родопския драматичен театър в Смолян, където според прокуратурата е била приложена същата схема като тази в разградския театър. По думите на прокурор Гаврилов разследванията на двете културни институции са в рамките на едно досъдебно производство.

На директора на смолянския театър Румен Бечев е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери в периода август до 25 септември.
Общо са арестувани петима души, сред които е и Бечев. Съдът определи на директора гаранция от 15 000 лв, за да напусне ареста и му наложи забрана за напускане на страната.

Ден прети това и след като се разбра за случая в Разград самият Бечев казва пред бТВ, че Петко Писков е му се обадил преди време с предложение "да стопи минусите" на театъра и негови препоръки е назначил около 30 души, които намирали "къде да се поставят представления и са се занимавали с организационни неща".

Актьори от театъра в Смолян, пожелали да запазят анонимност, казват пред БНТ, че в тяхната институция изтеклите средства може да надхвърлят сумата в Разград.

Министърът на културата Найден Тодоров каза в сряда, че е имало сигнали за измами и в още 7 театъра, като не уточни кои.

Свободна Европа изпрати запитване до МК, за да разбере дали има повече информация за подобни схеми в други културни институции, но не получи отговор до публикуването на текста.

Какво каза финансовото министерство

От Министерството на финансите казаха за Свободна Европа, че в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) не е постъпвало искане от прокуратурата за финансова инспекция на театъра в Разград.

Според министерството през 2024 г. са направени финансови проверки на театъра в Смолян и на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен, като резултатите от проверките са изпратени до прокуратурата.

Извършена е и финансова инспекция на Драматичния театър "Адриана Будевска" в гр. Бургас, където няма съставени актове за административни нарушения.

Вижте също Как Пеевски взе името на ДПС за изборите и какво значи това