Критикуван от Китай кандидат спечели президентските избори в Тайван

Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия (ДПП) след победата си на изборите в Тайпе, Тайван, 13 януари 2024 г.

Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия е новият президент на Тайван. Досега той беше вицепрезидент и в събота спечели с 40% от гласовете пред основния си съперник Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай "Гуоминдан".

Преди Лай се определяше като привърженик на пълната независимост на острова, но сега се застъпва за укрепване на отбраната му в сътрудничество със САЩ. Китай го нарече "опасен сепаратист".

Вижте също Китай симулира поразяване на "ключови цели" в Тайван. САЩ призова за сдържаност

Новината идва на фона на обявената през юни 2023 г. от САЩ директна военна помощ за Тайван. Пекин смята самоуправляващия се Тайван за своя територия и заплашва да го анексира със сила, ако това се наложи. Управляващата комунистическа партия е категорично против независимата политика на острова и международното сътрудничество. От 1949 г. Тайван се смята за суверенна държава със собствена конституция.

След обявяването на резултатите от изборите Уилям Лай каза, че самоуправляващият се остров е успял да се справи с опитите да бъде повлияно на вота, с което отправи критики към Китай.

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", каза Лай.

Той е завършил Харвард. Настоящата администрация на Тайван декларира необходимостта от намаляване на икономическото влияние на Пекин върху Тайпе и рязко увеличава разходите за отбрана.

Преди гласуването в събота Пекин каза, победа на Лай може да доведе до "конфронтация и конфликт". Китайският президент Си Дзинпин нарече обединението на Китай и Тайван "историческа неизбежност" в телевизионно обръщение преди изборите.

В събота Министерството на отбраната на Тайван каза, че от петък вечерта досега в близост до острова са регистрирани шест китайски военни кораба и осем самолета. Един самолет е навлязъл във въздушното пространство на частично признатата република.

Вижте също "Планетата Земя е достатъчно голяма". САЩ и Китай се споразумяха да възобновят военните комуникации