Ангелов поиска Мустафа Емин да бъде отстранен. Тагарев каза, че версиите "се разминават съществено"

Съветникът на министър Тодор Тагарев Мустафа Емин

Версиите за случилото се с Мустафа Емин в спешната болница "Пирогов" са коренно различни. Това каза в понеделник министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Фокус.

Същевременно бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов призова Емин да бъде отстранен, след като каза, че се е запознал с резултатите от проверката, извършена от "Пирогов".

Миналата седмица медицинска сестра от болницата съобщи във Фейсбук, че Емин, който е съветник на Тагарев, е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в детска травматология с детето си. Емин отрече твърденията.

В понеделник Тагарев каза, че вече е изслушал съветника си за това какво се е случило в болницата. "Версиите са две и се разминават съществено", каза той.

"Случаят е много неприятен. Той беше иницииран от пост в личен профил, който след това беше препубликуван на сайта на "Пирогов", каза Тагарев. Той съобщи, че ще реши какви действия да предприеме, след като се запознае с фактите.

След изказването на министъра настоящият председател на комисията по здравеопазване в парламента Костадин Ангелов също коментира случая в своя Фейсбук профил. Той съобщи, че се е запознал с показанията на медицинския екип и поиска Емин да бъде отстранен.

"В документите пише, че г-н Емин е проявил “вербална агресия” и е "отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”, пише Ангелов.

Той казва, че Емин е поискал да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му, за да бъдат показани на министъра на здравеопазването.

Това се потвърждава и от информация на БТВ, която казва, че разполага с документите от "Пирогов". Според тях Емин неколкократно е прекъснал работата на лекарите.

Според цитираните документи детето му е било в добро общо състояние, с рана на челото. Преди него още три деца са чакали за шев. Междувременно обаче е дошло друго дете, което е било в тежко състояние и според правилата то е било с приоритет, а останалите са били помолени да изчакат. Емин обаче не е направил това.

Миналата седмица Тагарев поиска здравното министерство да извърши проверка по случая.

Сред поисканата от него информация беше дали разказаното от медицинската сестра е истина, както и дали е извършена проверка на фактите, преди публикацията да бъде пресподелена в официалната страница на "Пирогов".

Проверка беше извършена и от "Пирогов". В нея обаче се каза единствено, че медицинските специалисти са спазили служебните си задължения, но не беше споменато нищо за държанието на Емин. Проверка по случая извършва и "Да, България", чийто член е Емин.

В края на август медицинската сестра Неда Диманова сподели в своя Фейсбук акаунт, че Емин се е държал надменно заради позицията си на съветник, докато е бил в болницата.

Освен това тя каза, че Емин е поискал друго дете да бъде изведено от противошоковата зала, за да бъде прието неговото. Емин отрече и поиска проверка по случая.

Вижте също Съветник на министър е упрекнат задочно от сестра в "Пирогов". Защо това се озовава в руски медии