Парламентът в Сърбия уволни министър, който поиска санкции срещу Русия

Раде Баста по време на гласуването на парламента на Сърбия за новото правителство, Белград, 26 октомври 2022 г.

Сръбските депутати гласуваха на 11 юли за освобождаването на министъра на икономиката Раде Баста, който преди време се застъпи за въвеждането на санкции срещу Русия заради непровокираното ѝ нахлуване в Украйна.

Сърбия е една от малкото страни в Европа, която не е наложила санкции на Русия заради военната агресия. Баста е единственият сръбски министър, който призовава за това. Той мотивира позицията си с това, че Сърбия плаща висока цена за това, че не ги е въвела.

Баста беше член на партията "Обединена Сърбия" и беше избран за министър като кандидат на коалицията между своята партия и Социалистическата партия на Сърбия. Двете формации са коалиционни партньори на управляващата Сръбска прогресивна партия (SNS).

На 20 юни Баста съобщи, че е регистрирал движението "Европейски път" (PEP) и добави, че то скоро ще прерасне в партия и ще участва в избори на всички нива.

Същия ден лидерът на "Обединена Сърбия" - Драган Маркович Палма, каза, че на Баста е даден срок да подаде оставка от всички позиции, които тази партия му е предложила. Той каза, че искането за уволнението на Баста също е внесено в правителството.

"Причината за уволнението в партията и искането за уволнение в правителството на Сърбия са изявленията на Радет Баста, че Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия и че всички министри в правителството на Сърбия трябва да се присъединят към протестите в Белград", каза Маркович.

Вижте също ЕС затегна санкциите срещу Русия. 11-ият пакет влезе в сила