Защо Доган протестира срещу "чудовището" Пеевски

Your browser doesn’t support HTML5

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи на протест в София. Това се случва за първи път от 27 години насам. Повод за протеста стана арестът на депутата от ДПС и кандидат за депутат Джейхан Ибрямов, който е обвинен в търговия с влияние.

Това се случва в момент, когато партията ДПС се разцепи - една част остана лоялна на Доган и ще се яви на изборите като Алианс за права и свободи. Другата част е под ръководството на санкционирания за корупция Делян Пеевски и ще се яви на изборите на 27 октомври като ДПС - Ново начало.

Привържениците на Доган казват, че арестът на Ибрямов е инсцениран от Делян Пеевски, когото много хора упрекват, че е завладял институциите и ги използва за свои лични интереси. Включително МВР, ДАНС, прокуратура и съдилища.

Доган не само се появи на протест, но и се извини публично за Делян Пеевски. Той го нарече “политическо чудовище” и се извини за неговото “утвърждаване”, но не и “създаване”. Докато привърженици на ДПС-Доган протестираха, Софийският градски съд реши да остави за постоянно в ареста Джейхан Ибрямов.

Предстои апелативният съд също да разгледа случая. Обвинението и арестът на Ибрямов вече повдигнаха много въпроси - дали всичко е законно, дали полицията е имала право да го арестува докато той е с имунитет, кой точно е свидетел срещу Ибрямов и какви са основанията да чуваме и думата “инсценировка”.

Двама журналисти от Свободна Европа присъстваха и на двете събития - на протеста на ДПС-Доган и на заседанието на съда. Това са Татяна Ваксберг и Борис Митов. Заедно с тях ще разкажем тази история - какво се случи, за да излезе Доган на протест.

Вижте също Агент, философ, герой. Кой е Ахмед Доган