И бюджетната комисия в парламента одобри купуването на бронирани машини "Страйкър" от САЩ

Американска бронирана машина "Страйкър"

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри проекта за закупуване на нова бойна техника за пехотата - 198 американски бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията „Страйкър“ (Stryker). Прогнозната обща цена е над 1,3 млрд. долара.

„За“ гласуваха 13 депутати, против бяха четирима, въздържали се нямаше. В сряда проекторешението беше прието първо от комисията по отбрана.

Предложението за "инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, беше внесен от Министерски съвет на 21 септември. Това е един от ангажиментите на България към НАТО.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба набронетранспортьори (Stryker) в началото на миналия месец. Корпорацията "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1,82 лв.) без ДДС. Заплащането е предвидено да се извърши за период от пет години.

Първото плащане следва да бъде направено тази година, съобщи БТА. Разпределение на плащанията по години, записано в проекта, е 479 315 200 лв. за тази година, 600 600 000 лв. за 2024 г., също толкова за 2025 г., 370 042 400 за 2026 г., 453 762 400 лева за 2027 г.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев, който представи проекта в бюджетната комисия, каза, че офертата на САЩ е разгледана „радикално, ред по ред“. Става дума за военни машини с комуникации и системи за бойно управление, с тренажори, подготовка на хората, логистично осигуряване, артилерийски боеприпаси и управляемо ракетно въоръжение за тях, изброи той.

"Самите машини на база "Страйкър" са от 6 различни вида в най-различни конфигурации и са такива, каквито в момента придобива американската армия", добави Тагарев.

По думите му с този проект ще бъдат посрещнати по най-добрия начин изискванията на Сухопътни войски към момента. Той посочи, че в проекта е предвидено и значително индустриално участие. Ще бъде създаден капацитет за ремонтни дейности в България.

"Целта ни е да изградим регионален център за поддръжка на машини "Страйкър" за Европа", добави министърът.

Той уточни, че за тази година има необходимите средства в бюджета, следващите три години са съгласувани с Министерството на финансите и са предвидени в тригодишната бюджетна рамка, единствено за 2027 г. няма официална прогноза. Считаме, че средствата ще бъдат факт, каза военният министър.

Вижте също "Достатъчно като за начало". България е напът да купи 198 бронирани машини "Страйкър"