"Не са установени данни". Специалният прокурор Талева даде зелена светлина за избора на Сарафов

Даниела Талева, назначена за специален ад хок прокурор, който да разследва сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници.

Специалният ад хок прокурор Даниела Талева, която има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници, не е установила данни, които да уличават Борислав Сарафов в престъпление. Спрямо него няма висящи проверки или разследвания и няма пречка той да участва в конкурса за избор на титулярен ръководител на държавното обвинение.

Това става ясно от официално удостоверение на Талева, издадено на 11 октомври и публикувано в сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). Документът е издаден по повод вървящия конкурс за избор на главен прокурор, в който единствен кандидат е именно временно изпълняващият функциите на този пост Сарафов.

Вижте също "Безпардонна злоупотреба". Как прокуратурата на Сарафов "изясни" аферата "Осемте джуджета"

Номинацията на Сарафов предизвика негативни реакции от Съюза на съдиите в България и пловдивската адвокатура. Последва и протест пред парламента в София, на който той беше призован да се оттегли и сравнен с предшественика си Иван Гешев, на когото беше заместник.

Няколко партии инициираха събиране на подписи, за да атакуват процедурата за избор на нов главен прокурор пред Конституционния съд (КС). Основният им аргумент е, че настоящият състав на ВСС е с изтекъл мандат от близо две години.

Мнозинството в съвета обаче отхвърли всички критики и очевидно възнамерява да довърши конкурса. Той откри и процедура за избор на следващ председател на Върховния административен съд. Същата позиция застъпват ГЕРБ и ДПС-Пеевски. Самият Сарафов също демонстрира, че няма намерения да се отказва заради недоволството срещу себе си и внесе във ВСС концепцията си за управление на прокуратурата.

Един от аргументите на протестиращите срещу номинацията му беше фактът, че специалният прокурор Талева все още не се е произнесла по всички сигнали, свързани със Сарафов. От издаденото от нея удостоверение обаче става ясно, че всички проверки са приключили с благоприятен за него резултат. Досега това не е било обявявано публично.

Последната информация за хода на проверките срещу Сарафов беше от юни тази година, когато по време не заседание на Прокурорската колегия на ВСС се разбра, че при Талева има 7 висящи преписки за него.

Сред тях бяха данните за предполагаемо участие на Сарафов в аферата "Осемте джуджета" и сигнала на бившия премиер Николай Денков, че временният главен прокурор е упражнил натиск за оставката на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Впоследствие Коцев стана обвиняем.

Вижте също Прокурорска омерта. Защо разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени

По линия на "Осемте джуджета" Талева трябваше да анализира и записите с предполагаеми компромати за магистрати, иззети от жилища, ползвани от изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Именно по делото срещу него бяха събрани свидетелски показания, които уличават Сарафов и други висши обвинители.

В тази връзка Софийската районна прокуратура (СРП) беше отделила доказателства, свързани със Сарафов, и ги беше изпратила на Върховния касационен съд (ВКС) през юни 2023 г., за да бъдат предадени на специалния ад хок прокурор, когато бъде избран.

Изследването на записите, намерени в жилищата на Еврото, бяха от съществено значение с оглед на това дали в тях се съдържат данни, които уличават Сарафов във нерегламентирани връзки с бившия следовател. Техни снимки пред ресторант "Осемте джуджета", ползван от Еврото като офис, бяха разпространени публично миналата година.

Талева беше назначена да разследва главния прокурор през миналия октомври, но впоследствие се оказа, че доказателствата, иззети от дома на Еврото, са били изпратени от ВКС на Софийската градска прокуратура (СГП). Именно в СГП междувременно беше прекратено първоначалното разследване срещу Еврото, а свидетелските показания срещу Сарафов бяха отхвърлени като тенденциозни и недостоверни.

Досега Талева не е оповестявала никаква официална информация за това какво са съдържали тези записи. От краткото ѝ удостоверение, издадено във връзка с конкурса за главен прокурор, обаче става ясно, че те не представляват проблем за Сарафов.

Още през март градската прокурорка Илияна Кирилова каза пред "Сега", че в иззетите от жилища на Еврото записи няма "нищо смущаващо", въпреки че тя не е наблюдаващ прокурор по делото. И въпреки че не би трябвало да има достъп до тези доказателства, доколкото по това дело се споменава и нейното собствено име.

Your browser doesn’t support HTML5

Недочаканият катарзис в прокуратурата. Кой е Борислав Сарафов