И външното министерство осъди антисемитския колаж със Соломон Паси

Соломон Паси

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу бившия външен министър Соломон Паси. Това пише в позиция, публикувана във вторник на сайта на МВнР.

"Подобни действия са напълно неприемливи и извършителите следва да понесат предвидената от закона отговорност", казва външното министерство.

В петък Софийската градска прокуратура назначи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж с лицето на Паси, споделен в групата на националистическата проруска партия "Възраждане" в Телеграм.

Сигналът беше подаден от сдружението на евреите в България "Шалом“. Според него публикацията е проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в България.

Антисемитизмът е остра проява на нетърпимост и омраза, която противоречи както на интересите и ценностите на България, така и на историческите традиции на обществото, което се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, се казва още в позицията на МВнР.

В понеделник "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) осъди разпространението на "език на омразата, призиви за насилие и хомофобия" и призовава "Възраждане" да се разграничи от него.

От посолствата на САЩ, Франция и Израел също излязоха с осъдителна позиция.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че колажът не се намира в официалния канал на партията.

Вижте също ПП-ДБ призова "Възраждане“ да се разграничи от използването на език на омразата в колаж със Соломон Паси