"Пищене и вибрация". Как летен фестивал в парка се оказа удоволствие за посетителите и неприятност за съседите

Четири години поред в Южния парк в София се провежда дълъг летен фестивал. Преди петото му издание, което започва след малко повече от месец, 550 граждани, които живеят наблизо, протестират срещу провеждането му. Какво им пречи и какво отговарят организаторите?

През лятото на 2020 г., когато пандемията от COVID-19 вече е в разгара си и повечето събития в затворени помещения са забранени, в центъра на София възниква нов фестивал - Sofia Summer Fest.

Той е на открито, продължава близо месец и половина и предлага богата културна програма - без да излага посетителите на риск от заразяване. Фестивалът се радва на значителен успех и се превръща в ежегодно събитие. През 2023 г., когато пандемията вече е отминала, той трае цели три месеца.

Тази продължителност обаче, както и локацията му - в Южен парк II, създават неприятности на жители на кварталите "Иван Вазов" и "Лозенец", които се намират в непосредствена близост.

По думите на Иван Петров*, един от жителите на "Иван Вазов", шумът се чува дори при затворени врати и прозорци. "Ние от постоянните концерти чуваме най-ниските и най-високите тонове, тоест не чуваме дори музика, чуваме едновременно пищене и вибрация", каза той пред Свободна Европа. "Проблемите, които ние усещаме като жители там, са два - шум и унищожаване на парка. Едното се чува, другото се вижда".

Sofia Summer Fest

Тази година Петров и близо 550 други жители на двата квартала сигнализираха редица институции, включително Столичната община и Софийската градска прокуратура.

Според Ради Георгиев, един от четиримата организатори, жалбата е неоснователна, а твърденията в нея са неверни и подвеждащи. "В момента съпоставяме едни близо 80 000 души, които са доволни и щастливи от този фестивал, срещу едни 500, които твърдят, че той им пречи", каза Георгиев.

Той добавя, че тази година фестът ще бъде с фокус върху театъра и киното, като концертите ще бъдат по-малко във връзка с постъпилите оплаквания. Започва на 18 юли и ще продължи до 18 септември.

Шумът

Концертите - по думите на Петров - създават шум точно когато човек се прибира от работа и има нужда от почивка. Те са "по спомен 3-4 на седмица - достатъчно редовно, за да е проблем". По думите на адв. Иванова*, друга жалбоподателка, районът около Южен парк II е много урбанизиран и затова не е подходящ за подобен тип събития.

В жалбата на гражданите е цитирана наредба, според която граничната стойност на шума в зони за обществен и индивидуален отдих между 19 и 23 ч. е 40 децибела. Според жалбоподателите това са децибелите шум в тиха библиотека. По тяхна информация няма официални измервания на шума в района на парка по време на събитията от фестивала.

Организаторите на Sofia Summer Fest казват, че се спазват изискванията на Закона за защита от шума в околната среда (ЗЗШОС), в който се забранява шумът в рекреационни зони между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч.

Пиарът и организатор на феста казва, че репетициите започват след 17 ч., а програмата приключва всяка вечер в 22 ч. Той добавя, че по-голямата част от шума идва от друго заведение, което се намира в близост в търговския "Сити център". По думите му тази година концертите ще бъдат най-много 10 в рамките на двумесечния фестивал..

Продължителността

Фестивалът се провежда за първи път през 2020 г. с продължителност над един месец. Впоследствие се увеличава на два, а през 2023 г. вече е три месеца - една четвърт от годината.

"Аз съм рокфен, обичам да ходя на концерти и фестивали, но никъде не съм виждал такъв фестивал в центъра на града с такава продължителност", казва Петров.

Според Георгиев продължителността миналата година не е била по желание на организаторите, а изискване на Столичната община за кандидатстване с проекти по програма "Култура".

Това се потвърждава и от отговор на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков до жалбоподателите. От него става ясно, че едно от изискванията за кандидатстване в раздел "Открити сцени - логистична и/или финансова подкрепа" на Календара на културните събития на общината за 2023 г. е било сцената да бъде изградена за период, който осигурява провеждане на културни събития за не по-малко от три месеца, а програмата да осигурява не по-малко от 15 събития на месец. Не става ясно дали това важи за всички открити сцени.

Свободна Европа попита общината какво е наложило тези изисквания преди година, но не получи отговор.

За 2024 г. вече няма такова изискване и организаторите са решили фестивалът отново да е два месеца.

Теренът

Освен на спокойствието на жителите фестивалът се отразява и на самия терен, казват още недоволните. Съоръженията включват открита сцена, втора, по-малка сцена, разположена в шатра, както и няколко малки шатри.

Според жалбоподателите съоръженията, светлината и шумът вредят на естествената флора и фауна в тази част на парка, а тревата, върху която се разполагат сцената и шатрите, остава слегнала дори половин година след края на фестивала.

От отговора на главния архитект става ясно още, че през 2022 г. дирекция "Зелена система" към СО е предложила да се обмисли продължителността на фестивала, след като е установила увреждане на съществуващата растителност. Тогава дирекцията възстановява компрометираните участъци от поляната.

На местата, където през лятото на 2023 г. са били разположени съоръжения на Sofia Summer Fest, тревата все още е слегнала близо половин година след края на събитието. Снимката е от началото на април, 2024 г.

Жалбоподателите казват още и че нямат достъп до тази част от парка в продължение на 2-3 месеца, освен ако не си платят. "Те си го третират като собствено пространство", казва адв. Иванова.

Георгиев отхвърли това твърдение с аргументите, че зоната е отворена през деня и по време на безплатните събития и че фестивалът е разположен на много малка част от цялата площ на Южен парк. Това са 5 дка от общо 1480.

Жалбите

През 2022 г. Петров решава да потърси други хора със същия проблем и намира много свои съседи, някои от които дори са подавали жалби до местните институции през годините. Казват, че оплакванията им са били игнорирани. Според организаторите много от тези жалби не са свързани с това мероприятие, а с други събития в парка, включително фестивала "A to Jazz".

В отговор на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков до жалбоподателите са цитирани близо 20 сигнала, подавани между 2021 и 2023 г. във връзка с провеждането на Sofia Summer Fest, от които 12 са от дати, които съвпадат с провеждането му.

В своя позиция до Столичния общински съвет (СОС) организаторите пишат, че фестивалът винаги е имал изрядни документи за провеждането си, както и че за четирите години досега няма съставен акт или констатирано от контролните органи нарушение.

Институциите

В документи, изпратени на Свободна Европа от жалбоподателите, става ясно, че от 2022 г. насам омбудсманът на Столичната община Лилия Христова призовава за фестивалът да се провежда на място, което не е толкова силно урбанизирано, както и да бъдат по-добре регламентирани и следени правилата за масови мероприятия с голяма продължителност, които са близо до гъсто населени места.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов призовава да бъде ограничена продължителността на фестивала, както и да се намали броят на подобни мероприятия в целия Южен парк, които нарушават спокойствието на живеещите в близките квартали.

"По закон парковете са под особена закрила и когато нещо се прави в тях, умишлено е предвиден по-особен ред, който изисква да се мине през Столичния общински съвет (СОС), който да гласува специален подробен устройствен план (ПУП) и схема" за поставяне на преместваеми обекти, казва адв. Иванова.

В отговора на главния архитект става ясно, че одобрена от СОС план-схема няма по Закона за устройството на територията, но и че през 2020 г. е одобрена схема, с която мястото зад музея "Земята и хората" е утвърдено като зона за провеждане на акционни събития по Наредбата за преместваеми обекти (НПОРИМДЕРТСО). Схемата е била преиздавана и през следващите години.

По думите на адвокатката липсата на схема означава, че нищо не може да се разполага в тази част на парка, тъй като в правото законът стои над наредбите. "Да кажем, че това е преодолимо, могат в някакъв момент да си гласуват един ПУП, въпреки че вече ситуацията е много ескалирала и хората са много озлобени", добавя Иванова.

Тя посочва още, че в Закона за защита от шума в околната среда (ЗЗШОС), в който част от разпоредбите са на база европейска директива, парковете и градините са приравнени на "тихи зони".

Това засяга и други открити сцени, разположени в паркове, където често се изнасят концерти. Много от тях са в Борисовата градина и Южния парк.

"Силно притеснително е, че тази жалба всъщност не е насочена само към Sofia Summer Fest, а към всички събития, провеждащи се на територията на Южен парк 2. Такива са, освен споменатия няколко пъти в жалбата, „A to Jazz“, но също така и „Топло фест“ на „Топлоцентрала“, „Реките на София“, Dog Fest и много други", пишат организаторите до общинския съвет.

Жалбоподателите са сезирали и прокуратурата за посочените проблеми, включително за подозрения в корупционни практики. Организаторите на феста отричат да има такива, като казват, че общината им е предоставяла само логистична подкрепа - в случая терен. Единствено през 2023 г. е имало и финансова подкрепа от 20 000 лв.

От Софийската градска прокуратура потвърдиха за Свободна Европа, че има подадена жалба по случая и е била възложена проверка на СДВР.

Сред организаторите на Sofia Summer Fest са още Борислав Чучков, който отговаря за програмата и подбора на артисти, Алекси Калев от компанията BLM, която организира фестивала Midalidare Rock и други рок концерти, както и Борис Гълъбов от BSG Media. Ради Георгиев е от пиар компанията 8PM.

*Имената на подписалите се под жалбата са сменени.