Атанас Славов ще атакува пред съда избора на Сарафов за временен главен прокурор

Правосъдният министър Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов ще атакува пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор след уволнението на Иван Гешев. Това заяви самият Славов по време на свое изслушване в парламента в петък.

Министърът добави, че имайки се предвид нивото на доверие в съдебната власт и ВСС, който продължава да работи с изтекъл миналата есен мандат, вероятно най-добрият начин да бъде разрешен този спор е да има съдебно решение.

Преди ден Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди темата, но отказа да вземе някакво решение, тъй като мнозинството от членовете му приеха, че произведеният преди седмица избор на Сарафов в Прокурорската колегия на съвета ги поставя пред свършен факт.

Спорът избора на Сарафов възникна, след като членовете на колегията се събраха миналия петък на извънредно заседание и в спешен порядък избраха Сарафов за временен главен прокурор. Това се случи само ден, след като президентът Румен Радев подписа указ за окончателното уволнение на главния прокурор Иван Гешев.

Вижте също "Деветото джудже". Кой е Борислав Сарафов, който минава от катарзис в катарзис

Прокурорската колегия избра Сарафов още преди да е обнародван указа на Радев в Държавен вестник. Тя изобщо не обсъди професионалните и нравствени качества Сарафов, нито сигналите срещу него, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Славов трябваше да бъде изслушан още в сряда в парламентарната правна комисия, но това беше блокирано с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Блокирането на изслушването му стана повод за напрежение между „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, които са част от управляващото мнозинство, подкрепящо кабинета на Николай Денков.

Изслушването на Славов в пленарната зала в петък беше по предложение на ПП-ДБ, но депутатите на коалицията не присъстваха в знак на протест срещу т.нар. плаващи мнозинства, използвани от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Вижте също Пленумът на ВСС не ревизира избора на Сарафов и откри процедура за нов главен прокурор

Правосъдният министър разказа пред народните представители какво се е случило на заседанието на ВСС в четвъртък. Освен да обсъдят избора на Сарафов, тогава те откриха и процедура за избора на нов главен прокурор, който трябва да се случи на 26 октомври.

По този повод Славов декларира, че няма да се възползва от законовото си правомощие да издигне кандидат за поста. Аргументът му е, че в момента се чака произнасяне на Конституционния съд (КС) по искането на Гешев срещу промените в закона, които намалиха необходимите гласове във ВСС за освобождаването му от 17 на 13.

Освен това министърът изтъкна, че е редно преди да бъде назначаван следващият титулярен главен прокурор, парламентът да приеме конституционните промени, които са част от съдебната реформа, с която се ангажираха ПП-ДБ и ГЕРБ. Проект за поправка в конституцията беше лансиран и от ДПС.

Затова и Славов определи като прибързано откриването на процедура за избор на нов главен прокурор от мнозинството на ВСС в четвъртък. По думите му, ако КС допусне до разглеждане искането на Гешев, съдебният съвет би трябвало да спре тази процедура.

Вижте също ПП-ДБ поиска от ГЕРБ гаранции за реформи и заплаши с оставка на кабинета "Денков"