"Конфликт с катастрофални последици". Сините каски на ООН отказаха да напуснат Южен Ливан

Испански войници от сините каски на ООН в Южен Ливан координират маршрута си на патрулиране с местни военни, 8 октомври 2024 г.

Сините каски от мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) отказаха да напуснат постовете си в граничната зона с Израел. Такова искане беше отправено от израелската армия, която миналия месец започна сухопътна офанзива срещу шиитската групировка Хизбула, която контролира южната част от ливанската територия.

САЩ определят групировката като терористична организация, а ЕС включва само въоръженото ѝ крило в черния си списък, но не и политическото. Хизбула и Израел са в конфликт от десетилетия, като шиитската групировка засили атаките си от 7 октомври 2023 г. насам след масираното нападение на Хамас на израелска територия.

От началото на израелските сухопътни атаки в Ливан петима миротворци на ООН бяха ранени, което предизвика международни критики срещу Тел Авив. Израелската армия настоя Сините каски да напуснат общо 29 свои позиции близо до границата.

Вижте също "Спим тук, на плажа, без нищо". Къде хората в Ливан намират убежище от израелските атаки

В Южен Ливан са разположени около 10 000 войници от мисията на ЮНИФИЛ. Техният генерален щаб се намира в Рас ал Накура, също в граничната зона. Той вече няколко пъти беше обстрелван от израелски сили.

Въпреки това говорител на Сините каски заяви, че "има единодушно решение ние да останем, защото знамето на ООН трябва да се развява в тази зона и ние трябва да можем да изготвяме нашите доклади за Съвета за сигурност на ООН".

Временните сили на ООН в Ливан предупредиха, че военните действия между израелската армия и Хизбула могат да прераснат в регионален конфликт.

"Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

В четвъртък мироопазващата мисия на ООН в Ливан обвини израелски военни, че умишлено са стреляли няколко пъти по нейни позиции, което предизвика остри дипломатически реакции.

Вижте също Какво цели сухопътната офанзива на Израел в Ливан

Американският министър на отбраната Лойд Остин призова израелския си колега Йоав Галант израелската армия да гарантира безопасността на силите на ООН. Американският президент Джо Байдън заяви, че "категорично" настоява израелските военни да спрат да обстрелват позиции на миротворци на ООН. Италия, Франция и Испания също осъдиха стрелбите и поискаха обяснение от Израел.

Официалната позиция на Тел Авив гласи, че неговите сили са стреляли по посока на "заплаха" близо до позиция на Сините каски в Южен Ливан.

"Призоваваме всички страни в конфликта да уважават присъствието на ЮНИФИЛ, което означава да гарантират безопасността и сигурността на всички техни служители по всяко време", заявиха в свое общо изявление 34-те страни, които участват в силите на ООН.

По-късно към тях се присъединиха още шест държави, става ясно от писмо, публикувано в профила в социалната мрежа Екс на полската мисия в световната организация.

На този фон израелската армия съобщи, че е поразила около 280 терористични цели в Ливан и в Газа по време на еврейския празник Йом Кипур, който продължава от събота вечерта до залез слънце в неделя, предаде Франс прес.

Сред поразените цели са подземна инфраструктура, оръжейни складове, военно-командни центрове, терористични клетки, твърди Тел Авив. Хизбула отговори с атака срещу израелска военна база близо до град Хайфа.

Your browser doesn’t support HTML5

Защо Иран атакува Израел, след като Израел влезе в Ливан